23948sdkhjf

Gondolen tvingas flytta – strid om tidpunkten

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Restaurang Gondolen har legat i Katarinahissen vid Slussen sedan 1935, men snart tvingas krogen flytta. Skälet är att fastigheten ska renoveras och att fastighetsägaren Atrium Ljungberg AB har sagt upp hyresavtalet, rapporterar Mitt i Stockholm.

Restaurangen har ett år på sig att flytta, vilket ifrågasätts av Gondolens ägare Anna Lallerstedt. Eriks Gondolen har därför begärt att Hyresnämnden går in och medlar och antingen förlänger hyrestiden, alternativt förlänger hyrestiden och bedömer storleken på en ekonomisk ersättning.

”Det är svårt att hitta en lämplig ersättningslokal, då verksamheten och byggnaden är tätt förknippad med varandra (både ur ett geografiskt och historiskt perspektiv)”, skriver Eriks Gondolen.

Enligt Restaurangvärlden förnekar dock både Atrium Ljungberg och Eriks Gondolen att det finns någon konflikt. Båda parterna har en gemensam ambition om att restaurangen ska flytta tillbaka till Katarinahuset när renoveringen är klar.

– Vi har ingen konflikt med vår hyresvärd, däremot pågår det förhandlingar om framtiden. Men jag vill understryka att Eriks Gondolen och Atrium Ljungberg har ett gott samarbete och en gemensam ambition att finna bra lösningar för båda parter både i närtid och långsiktigt, säger Anna Lallerstedt, ägare av Eriks Gondolen, till Restaurangvärlden.

Restaurangen har också stämt Stockholms stad på mångmiljonbelopp för att restaurangen lidit stor ekonomisk skada av bygget. Den rättsliga tvisten pågår fortfarande. En huvudförhandling mellan parterna planeras i Mark- och miljödomstolen i april 2020, skriver Mitt i Stockholm.

Restaurangen har sedan 2018 höjt skadeståndskravet väsentligt, till 42,6 miljoner kronor.

– Det är för ett minskat resultat i restaurangens verksamhet under tre års tid, säger Walter Bergman, restaurangens advokat, till Mitt i Stockholm.

Mer om: Gondolen
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klimatberäknade menyer för Scandics gäster

Framgång för Kopparbergs gin

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademien

Coca-Cola först i världen med 100 procent återvunnen plast

Arla mixar butik och restaurang i saluhall

Nyhetsbrev

Sayan Isakssons nya restaurang har fått ett namn

I januari öppnar thailändska restaurangen Isaan på Berns.

Arkiv

Hit kommer Bastard Burgers och asiatiska koncept

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Onlinepizza och Hungrig försvinner – går upp i Foodora

Sushi Yama flyttar gränsen norrut

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Här är nya styrelsen för Årets kock

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Alkoläsken ökar kraftigt

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121