23948sdkhjf

De ska testa pant på take away-förpackningar

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Möjligheter till pant på fler förpackningar än bara burkar och flaskor utforskar just nu på flera olika håll. Nu ska även möjligheterna för pantade förpackningar i den ständigt växande take away-sektorn testat i ett pilotprojekt anordnat av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läs också: Enkla åtgärder minskar take away-skräp

– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på ställen vid KTH, Söderhallarna, SLU, Göteborgs universitet och vid Avenyn. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.

Matlådor och kaffemuggar som tidigare varit engångsartiklar ska bytas ut mot återanvändningsbara i fem fallstudier på olika kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg.

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Projektet koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och utföras i samarbete med ett antal olika företag och organisationer samt finansieras av Vinnova och deltagande parter.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vegan stämmer Burger King

Krusbär prisas av Kålrotsakademin

Coca-Cola först i världen med 100 procent återvunnen plast

Arla mixar butik och restaurang i saluhall

Sayan Isakssons nya restaurang har fått ett namn

I januari öppnar thailändska restaurangen Isaan på Berns.

Hit kommer Bastard Burgers och asiatiska koncept

Nyhetsbrev

Max går från amerikanskt till svenskt kaffe

Arkiv

Onlinepizza och Hungrig försvinner – går upp i Foodora

Sushi Yama flyttar gränsen norrut

Kajsas Fisk en av många matnyheter i fjällen

Här är nya styrelsen för Årets kock

Ken's tredje restaurang i Uppsala

Edward Bloms korv: ”Vild och vågad”

Snart kommer Coca-Colas hallonsmak

Tävling
Kål och morot på årets godaste macka

SM-titeln till Viktor Lind för veganskt alternativ.

Niklas Ekstedts nya eldiga tv-serie

Hedda Spendrup lanserar nytt bryggeri

Ny Harrys i återuppbyggt träkvarter

Vassa Eggens 20-årsfirande i musikens tecken

La Colline ut – ny brasserisatsning in

Kändisagentur ger sig in i restaurangbranschen ihop med krogprofilen Kenneth Hallström.

Martin & Servera blir helägt av Axel Johnson

De ska testa pant på take away-förpackningar

McDonald's sparkar sin vd – kärleksaffär bröt mot reglerna

1

Lista: Sveriges största ölbryggerier

Oppigårds bryggeri i Hedemora är landets största mikrobryggeri.

Specialutgåva av Blossa lanseras i sju länder

Nu ska det destilleras gin i Kalix

Carlsberg höjer åter utsikterna för 2019

Impossible foods vill till Europa

Alkoläsken ökar kraftigt

Caketails på NK:s nya Schweizeri

Judas Priest lanserar egen rom

Japansk cocktailbar öppnar på Tak

Gourmet Food tar in nya delägare

Fortsatt uppåt för restaurangerna – särskilt i city

Vrå nyöppnar med spårbar meny

Fiskfoderprojekt ska ge hållbart odlad gourmetfisk

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144