23948sdkhjf

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

Sverige har fått sin första sushikedja med enbart ekologisk sjömat. På Reko Sushi & Bowls i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm kan skåningarna nu äta sushi med exempelvis tonfisk som är garanterat hållbart fångad.

– Det känns fantastiskt motiverande att ta på sig ledartröjan i denna hållbarhetsresa genom att som första sushikoncept i Sverige uteslutande servera certifierade arter på menyn. MSC- och ASC-logotyperna känner alla igen nu för tiden och genom att helt förlita oss på dessa rigorösa märkningar går vi 100 procent all in vad gäller hållbarhet inom vår bransch, säger Daniel Joannou på Reko Sushi & Bowls.

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation med ett miljömärknings- och certifieringsprogram som bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. 

– Som konsument gör man stor skillnad genom att välja miljömärkt sjömat, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Daniel Joannou och Magnus Wallin drev tidigare sushikonceptet Rå Epok med sushi helt utan rödlistade eller utrotningshotade fiskar. Nu gör de en nystart Med Reko Sushi och Bowls där de har utvecklat konceptet ytterligare. Kedjans fyra restauranger har spårbarhetscertifierats, så att fisken eller skaldjuret går att spåra från tallriken tillbaka till ett MSC-certifierat fiske eller ASC-certifierad fiskodling. Det nya konceptet hade premiär den 2 januari.

Reko följer i fotspåren på Letz Sushi i Danmark och Hanko Sushi i Finland som också har 100 procent certifierat. I Sverige finns sedan tidigare Sushi Yama som har ASC-certifierade jätteräkor.

– Vi på MSC hoppas att 2020 kommer bli året då många fler svenska restauranger ger sina kunder möjligheten att välja hållbar sjömat genom att certifiera sina restauranger och sätta loggan på menyn, säger Linnéa Engström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078