23948sdkhjf

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

”Det gick åt helvete, men nu har vi hittat modellen”, säger grundaren Johan Falk.

Sushirullen grundades 2012 och öppnade sin första restaurang 2013. Därefter växte konceptet och som mest har sushiföretaget funnits på 19 platser varav fyra i Finland och resten i Sverige.

Läs också: Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Efter att ha stärkt upp företaget med en delägare som varit med och sjösatt en expansion av 50 restauranger inom Subway vågade Sushirullen släppa på handbromsen och para ihop franchiseintressenter med lokaler som stod till buds.

Expansionen gick väldigt fort och inom loppet av 10 månader under 2017-2018 öppnades 14 enheter.

Mitt i samma veva gjordes även en crowdfundingrunda som renderade i expansionskapital och cirka 220 nya aktieägare.

– Men ganska snart märkte vi att något inte stod rätt till i de nystartade restaurangerna. Omsättningen i respektive restaurang och butik var helt enkelt inte alls vad någon hade kunnat förvänta sig så vi tvingades dra i handbromsen och strypa tillväxten, berättar vd Johan Falk öppenhjärtig i en intervju med systertidniingen Fri Köpenskap.

I årsredovisningen 2018 nettoomsatte sushirullen 8 miljoner kronor och gjorde ett blodrött Ebit-resultat på 3,2 miljoner kronor.

– Det gick åt helvete helt enkelt. Vi var på konkursens rand i två år och har nätt och jämnt lyckats hålla näsan över vattenytan, konstaterar vd Johan Falk.

Sushirullens delidisk hos Ica Kvantum Värtan.

Sedan dess har företaget tvingats stänga åtta restauranger och tagit ett steg tillbaka för att fundera över affärsmodellen. Johan Falk är nu säker på att han hittat den rätta modellen – nämligen franchise i dagligvaruhandeln.

– Vår ursprungliga modell med externa franchisetagare och fastighetsägare fungerade inte. Vi har behållit russinkornen i kakan men i dagligvarubutiken blir handlaren franchisetagare vilket skapar helt andra förutsättningar och incitament, säger Johan Falk.

Och resultaten börjar redan visa sig. När Fri Köpenskap når honom är Johan Falk i färd med att installera en helt ny enhet hos Ica Maxi Allum i Partille.

Sushirullen finns sedan tidigare hos Ica Kvantum Värtan, Ica Maxi Nyköping och Ica Maxi Kristinehamn. I mars, respektive maj kommer även Ica Maxi Östersund och Ica Maxi Karlskoga få sina nya enheter. Men expansionstankarna slutar inte där.

Planen är att sätta ytterligare fem etableringar i höst. Åtminstone en varannan månad men gärna ännu högre tempo. Det är inte orimligt, säger Johan Falk.

Sushirullen gör också cateringbrickor.

Butikens medarbetare genomgår en omfattande utbildning och bemannar sedan delidiskarna, som lagar sushi både i färdiga lådor och för cateringbeställningar.

– Vi blir en form av supportfunktion där vi bland annat utbildar personalen och produktutvecklar, samtidigt som handlaren bistår med personal och gör det de är bäst på, nämligen att sälja. Det är en win-win modell som jag önskar att vi hade tagit fasta på direkt, konstaterar Johan Falk.

Mer om: Sushirullen
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tävling
Guldnivå – men fjärde plats i storköksklassen

Bagerierna som säljer flest semlor

De är Sveriges grönaste varumärken

Tv-kock med både ny krog och podd

Nu finns Knut även som lanthandel

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Nyhetsbrev

Tävling
OS-silver till kocklandslaget – guld till juniorerna

Arkiv

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Bores lanserar gatukök 2.0 på två nya orter

Max ska växa i Borås och Mölndal

Alla svenska krogar som tog hem Michelin-stjärnor

Aloë, Etoile och Oaxen uppmärksammades under ceremonin i Norge.

Axfood Snabbgross till restaurangtäta Jönköping

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Lämnar Pinchos – blir ny vd för Harrys

I helgen gäller det för Svenska kocklandslaget

Dumplingskonceptet Dubbel Dubbel blir kedja – målet 30 restauranger

Letar lokaler i bland annat Norrköping, Stockholm, Malmö och Lund för sitt chinese sharing-koncept.

Expansiva kedjor till Signalfabriken

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

Häktad för våldtäkter på kollega på snabbmatsrestaurang

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Picadeli lanserar "Picabowl"

Hållbarhetsprofilen Paul Svensson nu även hedersdoktor

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.234