23948sdkhjf

Mångmiljardsprojektet Sturekvarteret klubbat – Ture flyttas

Restaurang Ture flyttas. Ny retaildel inklusive mat och dryck beräknas uppgå till cirka 21 000 kvadratmeter.

Efter många turer antog fullmäktige i Stockholm i förrgår detaljplanen för fem miljarders-projektet Sturekvarteret på Östermalm i Stockholm.

– Vi har jobbat med det här i sju års tid. Det har varit ett komplicerat projekt och nu känns det oerhört skönt att alla parter enats om att gå vidare, säger Magnus Lundgren, vd för Tam Retail AB (Dotterbolag till Tam Group), som ansvarar för detaljhandel i Sturekvarteret.

Den nya detaljplanen innebär bland annat att Sturegallerian renoveras och byggs om. Nya hyresbostäder och moderna kontorsfastigheter tillkommer samtidigt som ett helt nytt våningsplan, nedre gatuplan, under Sturegallerian tillkommer för bland annat handel och restauranger.

– Där siktar vi på att leverera det Stockholm city saknar. En riktigt bra dagligvarubutik på upp emot 3 000 kvadratmeter, avslöjar Magnus Lundgren för Fri Köpenskap.

Butikskunder och restauranggäster på det nya våningsplanet får också direktaccess till en helt ny uppgång till Östermalmstorgs tunnelbana.

Vidare kan besökarna leta sig upp mot hallarna och upp emot Stureplan, berättar Magnus Lundgren.

Läget är i absoluta toppklass, menar Magnus Lundgren.

Den totala retaildelen inklusive mat och dryck beräknas uppgå till cirka 21 000 kvadratmeter. Utöver butiken siktar man på bland annat restauranger och kaféer liksom kompletterande service.

Vi kommer att lägga till det som Stockholm city saknar i utbud.

På marknivå syftar den nya detaljplanen till att förstärka stenstadskaraktären i kvarteret.

– Här finns så mycket historia och välkända platser som Sturegallerian, Sturebadet, Sturecompagniet, Sturehof och Tures. Det ska vi bevara och lyfta fram, och de ska kunna hålla öppet under byggtiden. Vi bygger i etapper. När den södra delen av kvarteret renoveras är Sturegallerian i norra delen öppen som vanligt, och tvärt om, säger Charlotta Rosén, projektansvarig Sturekvarteret.

Framför den anrika byggnaden Freys hyrverk på Grev Turegatan ligger idag Tures. Restaurangen flyttar in i en sidobyggnad och öppnar upp för det nya Grev Tures torg. Grev Turegatan blir samtidigt gågata mellan Birger Jarlsgatan och Humlegårdsgatan när parkeringshuset på Grev Turegatan försvinner.

Arbetet med Sturekvarteret påbörjas med förberedande arbeten under 2020 men själva genomförandet planeras starta 2021 och beräknas fortlöpa i sju år. 

Fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority, Adia, planerar att investera fem miljarder kronor i byggprojektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063