23948sdkhjf

Åtgärderna ingen hjälp för convenience-branschen

Kartan för den svenska convenience-branschen har på grund av den rådande corona-epidemin på kort tid ritats om. Tidigare lönsamma butiker i områden med mycket rörelse som flygplatser och citylägen har det tufft, samtidigt som bostadsnära butiker säljer mer än någonsin tidigare. Många butiker är också väldigt sårbara och behöver särskilt stöd för den omedelbara överlevnaden.

– Intäkterna försvann på två dygn så då måste man ändra på kostnaderna och då är det lönerna och hyrorna. Nu kan man gå under på två veckor men får man stöd med det då kan man överleva i två månader, säger Bengt Hedlund, vd på branschorganisationen Convenience Stores Sweden.

Enligt Bengt Hedlund är slopande av karensdagar, permitteringsstöd och återbetalning från skattekonton bra åtgärder men han menar att de i flera fall inte är tillräckligt snabba eller omfattande.

– Det gäller att staten ställer upp och betalar lönerna, men även att fastighetsbolagen hjälper till med hyrorna om de vill ha några butiker kvar efter att det här är över. Det är bra mycket svårare att etablera nya butiker efter att de gamla gått i konkurs, säger Bengt Hedlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062