23948sdkhjf

Åtgärderna ingen hjälp för convenience-branschen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Kartan för den svenska convenience-branschen har på grund av den rådande corona-epidemin på kort tid ritats om. Tidigare lönsamma butiker i områden med mycket rörelse som flygplatser och citylägen har det tufft, samtidigt som bostadsnära butiker säljer mer än någonsin tidigare. Många butiker är också väldigt sårbara och behöver särskilt stöd för den omedelbara överlevnaden.

Läs också: Convenience växer i betydelse

– Intäkterna försvann på två dygn så då måste man ändra på kostnaderna och då är det lönerna och hyrorna. Nu kan man gå under på två veckor men får man stöd med det då kan man överleva i två månader, säger Bengt Hedlund, vd på branschorganisationen Convenience Stores Sweden.

Enligt Bengt Hedlund är slopande av karensdagar, permitteringsstöd och återbetalning från skattekonton bra åtgärder men han menar att de i flera fall inte är tillräckligt snabba eller omfattande.

– Det gäller att staten ställer upp och betalar lönerna, men även att fastighetsbolagen hjälper till med hyrorna om de vill ha några butiker kvar efter att det här är över. Det är bra mycket svårare att etablera nya butiker efter att de gamla gått i konkurs, säger Bengt Hedlund.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stjärnkocken Mathias Dahlgren i Hemköps kampanj

Foodora i samarbete med Instagram

Klart med ny vd för Restaurangakademien

Svensk sprit tog hem guld i USA

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Nyhetsbrev

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Arkiv

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094