23948sdkhjf

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Food & Friends vd Lennart Wallander i ett upprop till dagligvaruhandeln om att hjälpa restauranger som är nere för räkning.

För mig innefattar begreppet ”branschen” fyra verksamheter: dagligvaruhandeln, servicehandeln, storkök och restauranger. Just nu slår coronaåtgärderna med förödande effekt ned på framför allt på en av dessa: restaurangsektorn.

Ica Sveriges vd, Anders Svensson, skriver i en krönika i Fri Köpenskap den 13 mars att de ska öppna en egen måltidsbutik och restaurang under namnet Icanders i april. Med det vill han visa att Ica ”inte tänker lämna walk over till restauranger och kaféer”. Anders, just nu finns det ingen sådan match att ta. Du kliver in i ringen med en motståndare som redan är nedslagen och nere för räkning. Första ronden är din.

Samtidigt rapporterar Fri Köpenskap att försäljningen i matbutikerna har ökat. Ica Supermarket Järvastaden i Sundbyberg säger att försäljningen har ”skjutit i taket”, och det är inte säkert att det stannar där. Om även grundskolorna stängs så ska ännu fler serveringar flyttas in i hemmen där maten kommer från dagligvaruhandeln. Försäljningen kommer att öka ett steg till och taket kommer verkligen att sprängas.

Anders, det är inte läge att vifta med knutna nävar och prata om hur Icas butiker konkurrerar mot kaféer, restauranger, bensinmackar och foodtrucks. Det är läge att sträcka ut en öppen hand för att hjälpa till.

Du skriver bland annat: ”När jag pratar med kollegor i branschen påminns jag av hur otroligt viktiga våra tjänster är för samhället”. Jag hoppas att du ser att branschen även handlar om restauranger, de som behöver din hjälp nu.

På samma sätt som Ica ofta är en lokal stöttepelare för idrottslag så behöver ni ta ert ansvar nu. Ni har kunderna. Ni kan sälja restaurangernas mat.

Jag föreslår att ni tar kontakt med restaurangerna i era butikers närhet och säljer deras take away-mat i era butiker. Just nu är kunderna tveksamma att besöka restauranger, men vill samtidigt ha bra måltidslösningar. Som du själv skriver: ”Efterfrågan från kunderna att äta något nu direkt, eller väldigt snart, har ökat snabbt”.

Öppna gärna måltidsbutiken Icanders, men passa även på att göra hela Icakedjan till måltidsbutiker. Det skulle dessutom ge ert ett utbud som är mer lokalt, bättre lagat, färskare och godare än idag.

Gör detta nu, medan det finns restauranger som kan leverera. Snart finns det inte det. Och Coop, Axfood, Bergendahls, det gäller självklart er med.

Prata inte om walk over, prata om att göra era kunder till restauranggäster. Prata om ”walk in”.

#stöttarestaurangbranschen

Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopets premiär stoppas av coronakrisen

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Flippin Burgers i rekonstruktion

Gemensam drive thru för fyra krogar

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Bianchi Café & Cycles i konkurs

Nyhetsbrev

Stor köttleverantör i konkurs

Jannes & Royas Kött med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Arkiv

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Bil- och bordsservering ska skydda kunderna på Max

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Dubbla franchisepriser till Pinchos

Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Take away-drinkar i New York – svåra att förpacka

35 restauranger i upprop för #vartannatbord

Vill göra restaurangbesöken säkrare genom att öka avståndet mellan gästerna.

Hyresstöd för restauranger i regeringens åtgärdspaket

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Gastro Nord flyttad till oktober

Vassa Eggen stänger – för att överleva

Endast bordsservering tillåts på krogen

Restriktioner för restauranger, kaféer, nattklubbar och barer ska minska smittspridningen.

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

57-procentig ökning av konkurser i mars

Teamet som ska skapa ostupplevelser

Ikea stänger alla sina restauranger i Sverige

Här säljer Maxibutiken restaurangernas mat

Systembolaget begränsar öppettiderna

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Menupay permitterar 60 procent av personalen

Här är Årets rätt

Även Systembolaget ser "coronaboost"

Impossible Foods tar in halv miljard dollar

Dubbel Dubbel-premiär i Stockholm

Tävling
Hög lägstanivå gav ung bagare SM-guld

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Här öppnar nästa Harrys – med nöjesinriktning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172