23948sdkhjf

Hyresstöd för restauranger i regeringens åtgärdspaket

Regeringen har presenterat ett åtgärdsprogram för att rädda landets småföretag. I paketet ingår ett statlig stöd för att sänka lokalhyreskostnaderna för utsatta företag inom bland annat restaurangnäringen.

Ett steg i rätt riktning, menar Jonas Siljhammar, vd på Visita.

– Det är tydligt att regeringen sett den akuta kris som besöksnäringens företag befinner sig i. Men det krävs betydligt mer. Fortfarande är många företag inom besöksnäringen i en extremt svår situation. Flera av de föreslagna åtgärderna behöver breddas och omfatta även större företag. Dessutom behöver vi ett utökat system för korttidspermitteringar.

Regeringens hyresstöd gäller utsatta sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter. Syftet är att underlätta och påskynda omförhandling av hyror.

– Den här kompensationen söks i efterhand av hyresvärden. Alla de förerag som nu har fullt upp med att klara verksamheten slipper administrationen, det tar hyresvärden hand om. Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa mot sina hyresgäster och ser till att det här stödet kommer hyresgästerna till gagn och att de är beredda att agera snabbt och hjälpa hyresgäster som är i en väldigt svår situation, betonade finansmarknadsminister Per Bolund, under regeringens pressträff.

Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Stödet söks i efterhand och gäller för perioden 1 april – 30 juni. För detta avsätts 5 miljarder kronor.

Fakta/Åtgärdspaketet

  • Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.
  • Tillällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher.
  • Reglerna om periodiseringsfonder ändras tillfälligt så att egenföretagare som har drabbats hårt till följd av virusutbrottet får sänkt skatt. Dessutom kommer det tidigare presenterade förslaget om nya möjligheter att få anstånd med skatteinbetalning att utvidgas. 
  • Företag som läggs vilande vid arbetslöshet undantas under 2020 från regeln om att företag endast får läggas vilande en gång under fem år.

Källa: Regeringen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079