23948sdkhjf

Starbucks-utmanaren utreds i hemlandet

Den kinesiska Starbucks-utmanaren Luckin Coffee, som avslöjats med att ha blåst upp försäljningssiffror för 2019 kort efter debuten på Wall Street, har hamnat under utredning i hemlandet. Handelsmyndigheter slog på söndagen till mot bolagets huvudkontor i Xiamen, enligt Dow Jones källor.

Marknadsmyndigheten krävde under söndagsräden tillgång till Luckin Coffees konton och bokföring, enligt källan. Åtgärden är den hittills mest betydande från kinesiskt håll, efter att de finansiella missgärningarna upptäckts.

Luckin gjorde debut på Nasdaq i New York under maj 2019 och gjorde sig ett namn som en reell konkurrent till Starbucks. Över 1,5 miljarder dollar togs in i kapitalanskaffningar och emission under fjolåret, med stöd av en stigande aktiekurs, innan bolaget tillkännagav att 310 miljoner dollar i försäljning fabricerats. Aktien störtdök på Nasdaq, och är för närvarande handelsstoppad.

Kinesiska finansinspektionen har också tillkännagett att Luckin Coffee är föremål för utredning för bedrägeri. Finansinspektionen är dock begränsad i sin tillsyn då Luckin är noterat i USA.

I Kina överstiger antalet Luckin-kaféer antalet Starbucks-kaféer. Bolaget har expanderat kraftigt sedan starten 2017 och finns för närvarande på över 4 500 platser i Kina.

Det var hedgefonden Muddy Waters som i januari publicerade en rapport på Twitter där det påstods att firman kraftigt överdrivit försäljningssiffror. Antalet försäljningar i butik hade överrapporterats med 69 procent i tredje kvartalet i fjol och 88 procent i det fjärde. Slutsatsen drogs efter att videomaterial om 11 200 timmar gåtts igenom.

Luckin Coffee förnekade initialt anklagelserna men kröp till korset den 2 april, vilket fick aktien att krascha 80 procent. Ordföranden Lu Zhengyaos innehav tvångssåldes under dagen av Goldman Sachs sedan den hos banken belånade portföljen kollapsat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094