23948sdkhjf

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Den alkoholfria trenden exploderar. Men på många av landets snabbmatsställen serveras det fortfarande bara Fanta och Coca-Cola. 

Läs också: Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Systembolagets försäljning av alkoholfritt har ökat med 50 procent de senaste fem åren och på nätet marknadsför de i dag 131 alkoholfria produkter. Handelshuset Arvid Nordquist noterar samma utveckling. I affärsområdet Vin & Öl uppgår försäljningen av alkoholfria viner och öl till åtta procent av den totala omsättningen.

– Tillväxten är fin och parat med engagerad produktutveckling kan dagens konsumentgrupper som inte dricker alkohol botanisera bland många trevliga produkter, säger Carl Johan Svaton, direktör, Vin & Öl, Arvid Nordquist.

Men trots tillväxten saknas fortfarande ett alkoholfritt vin- och ölsortiment på många av landets snabbmatsställen. De verksamheter som erbjuder alkoholfritt har ofta redan etablerad sortering av öl och vin.

– Jag tror att det är det som är vattendelaren, att man vill kunna erbjuda alkoholfria alternativ parallellt med det befintliga sortimentet. Man har alltså redan en viss kännedom om produktsegmentet, säger Carl Johan Svaton.

Arvid Nordquist ser att tillväxten inom alkoholfritt fortsätter generellt. Med tiden kommer konsumenter även att upptäcka att det går alldeles utmärkt att handla alkoholfria viner också i dagligvaruhandeln. Carl Johan Svaton berättar att produktgruppen breddas. Nästa steg är fler hantverksgjorda ölsorter och alkoholfria destillat, till exempel ginsubstitut.

Systembolagets Ulrika Östlund delar med sig av följande alkoholfria tips:  

Hamburgare:

• Öl – fruktig, smakrik, bra humlad.

• Rött vin – fruktigt, inte alltför kraftfullt.

Veganburgare

• Öl – veteöl, fruktigt. Ljus lager med låg till måttlig beska.

Pasta – bolognaisestil

• Öl – mörkt, mustigt, i lagerstil, måttlig beska. Ljus- eller mellanmörk lager med måttlig beska.

• Rött vin – friskt, fruktigt, gärna kryddigt.

• Must – svarta vinbär och/ eller aroniabär.

Pasta – skaldjur och vegetariskt

• Öl – ljus lager med låg till måttlig beska. Veteöl.

• Vitt vin – friskt, fruktigt med liten sötma.

Korv – kryddorna styr

• Öl – ljus pilsner eller modern lager med måttlig beska till traditionella korv. – fruktig med medelstor beska till hetare korvar.

• Äppelcider.

• Äppelmust.

Asiatiskt

• Öl – ljust lageröl eller veteöl med låg beska till hetare rätter.

• Vitt vin – friskt, fruktigt med viss sötma.

Sushi

• Öl – ljust lageröl eller veteöl med låg beska.

• Vitt vin – fruktigt, med viss sötma.

Ägg

• Öl – ljust öl med sötma, liten beska.

• Mineralvatten – allra godaste drycken till.

Kebab, souvlaki

• Öl – ljus lager, pilsner med måttlig beska, mörk lager.

• Rosé – mjukt, friskt eller kryddigt och mustigt med örtighet.

• Must – svarta vinbär och/ eller aroniabär.

Mer om: alkoholfritt
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141