23948sdkhjf

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Den alkoholfria trenden exploderar. Men på många av landets snabbmatsställen serveras det fortfarande bara Fanta och Coca-Cola. 

Läs också: Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Systembolagets försäljning av alkoholfritt har ökat med 50 procent de senaste fem åren och på nätet marknadsför de i dag 131 alkoholfria produkter. Handelshuset Arvid Nordquist noterar samma utveckling. I affärsområdet Vin & Öl uppgår försäljningen av alkoholfria viner och öl till åtta procent av den totala omsättningen.

– Tillväxten är fin och parat med engagerad produktutveckling kan dagens konsumentgrupper som inte dricker alkohol botanisera bland många trevliga produkter, säger Carl Johan Svaton, direktör, Vin & Öl, Arvid Nordquist.

Men trots tillväxten saknas fortfarande ett alkoholfritt vin- och ölsortiment på många av landets snabbmatsställen. De verksamheter som erbjuder alkoholfritt har ofta redan etablerad sortering av öl och vin.

– Jag tror att det är det som är vattendelaren, att man vill kunna erbjuda alkoholfria alternativ parallellt med det befintliga sortimentet. Man har alltså redan en viss kännedom om produktsegmentet, säger Carl Johan Svaton.

Arvid Nordquist ser att tillväxten inom alkoholfritt fortsätter generellt. Med tiden kommer konsumenter även att upptäcka att det går alldeles utmärkt att handla alkoholfria viner också i dagligvaruhandeln. Carl Johan Svaton berättar att produktgruppen breddas. Nästa steg är fler hantverksgjorda ölsorter och alkoholfria destillat, till exempel ginsubstitut.

Systembolagets Ulrika Östlund delar med sig av följande alkoholfria tips:  

Hamburgare:

• Öl – fruktig, smakrik, bra humlad.

• Rött vin – fruktigt, inte alltför kraftfullt.

Veganburgare

• Öl – veteöl, fruktigt. Ljus lager med låg till måttlig beska.

Pasta – bolognaisestil

• Öl – mörkt, mustigt, i lagerstil, måttlig beska. Ljus- eller mellanmörk lager med måttlig beska.

• Rött vin – friskt, fruktigt, gärna kryddigt.

• Must – svarta vinbär och/ eller aroniabär.

Pasta – skaldjur och vegetariskt

• Öl – ljus lager med låg till måttlig beska. Veteöl.

• Vitt vin – friskt, fruktigt med liten sötma.

Korv – kryddorna styr

• Öl – ljus pilsner eller modern lager med måttlig beska till traditionella korv. – fruktig med medelstor beska till hetare korvar.

• Äppelcider.

• Äppelmust.

Asiatiskt

• Öl – ljust lageröl eller veteöl med låg beska till hetare rätter.

• Vitt vin – friskt, fruktigt med viss sötma.

Sushi

• Öl – ljust lageröl eller veteöl med låg beska.

• Vitt vin – fruktigt, med viss sötma.

Ägg

• Öl – ljust öl med sötma, liten beska.

• Mineralvatten – allra godaste drycken till.

Kebab, souvlaki

• Öl – ljus lager, pilsner med måttlig beska, mörk lager.

• Rosé – mjukt, friskt eller kryddigt och mustigt med örtighet.

• Must – svarta vinbär och/ eller aroniabär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125