23948sdkhjf

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Ett intressant projekt som har en stor potential att revolutionera dryckesindustrin leds av det holländska förnybara kemikalieföretaget Avantium. Företaget har utvecklat en biobaserad plastflaska tillverkad av PEF, som skulle kunna ersätta konventionella plastflaskor av fossila resurser.

Läs också: Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Den bioplastbaserade flaskan är designad så att den kan brytas ner inom ett år i en kompost och ytterligare några år längre under normala utomhusförhållanden om den av misstag skulle hamna i naturen. Enligt Avantiums vd, Tom van Akenvore det idealiskt att även kunna återvinna flaskan.   

Avantium arbetar för närvarande med att attrahera investeringskapital. Bryggeriföretaget Carlsberg har redan anslutit sig till gruppen av stödföretag och räknar med att kunna erbjuda marknaden en kartongfodrad flaska med ett inre skikt av biobaserad PEF, inom några år. Även Coca-Cola och livsmedelsföretaget Danone har gått med gruppen av kapitalstarka stödföretag.  

I en första projektfas planerar Avantium att producera 5 000 ton biobaserad plast årligen med första generationen förnybar råvara som socker, majs, vete eller rödbetor. På lång sikt finns även ambitionen att växtsockret ska härledas från andra generationens råmaterial i form av bioavfall. 

Avantium planerar att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023.  

Red. anm: Biobaserad PEF (polyetylenfuranoat) har goda barriär- samt mekaniska och termiska egenskaper, vilket möjliggör helt nya förpackningslösningar, som tunnare behållare för drycker som läsk och juice.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109