23948sdkhjf

Sparrisen hotad av frost och corona

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Region Gotland stöttar de lokala sparrisodlarna.

Frostnätterna i maj slog hårt mot sparrisodlarna som också haft det jobbigt under coronapandemin med minskad efterfrågan från hotell- och restaurangbranschen. Region Gotland gör nu sitt för att stötta de lokala sparrisodlarna genom att köpa in sparris till de offentliga måltiderna, skriver ATL.

Tomas Stenhuse är Sveriges största sparrisodlare med sina 19 hektar. Han förlorade cirka 20 procent av skörden under den senaste frostnatten i Gotland. Normalt brukar 60 prcoent av den totala skörden gå till hotell- och restaurangnäringen. Så har det inte varit i vår till följd av coronapandemin.

– I år kanske 35 procent av skörden går till restaurangsidan. Mellanskillnaden har jag lyckats sälja till en grossist men fått gå ned i pris. Samtidig går försäljningen i gårdsbutiken riktig bra även om det inte kan kompensera bortfallet, säger Tomas Stenhuse till tidningen.

Region Gotland har nyligen köpt in 130 kilo sparris av lokala odlare. Men de offentliga köken kan komma att köpa in mer. För Stenhuse gård handlar det om 80 kilo.

– Det är kanske inte så stora volymer för oss, men det är gesten som räknas i det tuffa läge vi befinner oss i, säger Tomas Stenhuse till ATL.

Sparrisodlare i andra delar av landet har det minst lika tufft. 

Mia Jonsson driver tillsammans med sin man Janne Lilla Labäck med sparrisfällt i Norra Härene utanför Lidköping. Under nätterna med minusgrader fick de ägna sig åt att tända på förberedda halmbalar. Röken blir ett skyddande lock mot kylan när temperaturen går under noll. Delar av odlingen gick ändå inte att rädda.

– Jag vet inte hur länge jag orkar, säger Mia Jonsson till Nya Lidköpings-Tidningen.

Mer om: sparris
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109