23948sdkhjf

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Martin & Servera avvecklar lager och planerar rutterna bättre, för att spara pengar och tid.

Restauranggrossisten Martin & Servera har problem. Pandemin har kraftigt minskat försäljningen till restauranger. Grönsakshallen Sorundas lager och säljkontor i Mora och Nyköping avvecklas därför.

– Vi behöver skapa beredskap inför en höst med fortsatt låg försäljning och ett 2021 med betydligt tuffare marknadsläge än tidigare. De förändringar vi nu genomför handlar om att konsolidera vissa av våra verksamheter och logistikflöden så att vi ökar effektiviteten samtidigt som vi säkrar fortsatt god service till våra kunder, säger Liv Forhaug, koncernchef Martin & Servera-gruppen.

När Grönsakshallen Sorundas lager och säljkontor i Mora och Nyköping stängs, flyttas hanteringen av kunderna till Grönsakshallen Sorundas verksamhet i Västberga, Stockholm. 

– Det här är en situation som vi för några månader sedan aldrig hade kunnat föreställa oss, men nu behöver vi dra ner på kostnaderna för att kunna möta ett helt nytt marknadsläge, säger Christer Läckgren, vd Grönsakshallen Sorunda.

En annan, lite gladare nyhet från Martin & Servera, handlar om deras transporter. De  inför nu strategisk ruttplanering med hjälp av Descartes, ett viktigt steg för att nå företagets mål om klimatneutrala transporter senast 2030.

Företagets distribution är komplex, med 20 000 kunder och 7 000 dagliga leveranser med smala tidsfönster. 400 fordon levererar från fyra centrallager och 18 mindre hubbar över hela Sverige. Omarbetning av rutterna är ett komplicerat och tidskrävande arbete som kräver specialistkunskap för att kunna ta hänsyn till kundönskemål, lossnings- och lastningstider, fordonspark och vägförhållanden.

Nu har de valt Descartes verktyg Winroute för sin ruttplanering. Winroute hjälper ruttplaneraren att ta fram strategiska och taktiska planer för den dagliga distributionen, förbättra leveransen och få en detaljerad bild över hur kostnadseffektiv distributionen är samt vilka justeringar som behöver göras.

– Vi har sökt efter verktyg för att kontinuerligt kunna förbättra och anpassa våra dagliga rutter. Vi ville även att lösningen skulle ge oss underlag för strategiska beslut, exempelvis kring varifrån en kunds leverans ska utgå och vilken hubb som ska användas för leveransen. Winroute har det vi söker och kommer att ge oss stora fördelar i vår resa mot mer hållbar och effektiv distribution, säger Robinson Paz, operativ chef på Martin & Servera logistik. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109