23948sdkhjf

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

| Av Nella Bergström | Tipsa redaktionen

Martin & Servera avvecklar lager och planerar rutterna bättre, för att spara pengar och tid.

Restauranggrossisten Martin & Servera har problem. Pandemin har kraftigt minskat försäljningen till restauranger. Grönsakshallen Sorundas lager och säljkontor i Mora och Nyköping avvecklas därför.

– Vi behöver skapa beredskap inför en höst med fortsatt låg försäljning och ett 2021 med betydligt tuffare marknadsläge än tidigare. De förändringar vi nu genomför handlar om att konsolidera vissa av våra verksamheter och logistikflöden så att vi ökar effektiviteten samtidigt som vi säkrar fortsatt god service till våra kunder, säger Liv Forhaug, koncernchef Martin & Servera-gruppen.

När Grönsakshallen Sorundas lager och säljkontor i Mora och Nyköping stängs, flyttas hanteringen av kunderna till Grönsakshallen Sorundas verksamhet i Västberga, Stockholm. 

– Det här är en situation som vi för några månader sedan aldrig hade kunnat föreställa oss, men nu behöver vi dra ner på kostnaderna för att kunna möta ett helt nytt marknadsläge, säger Christer Läckgren, vd Grönsakshallen Sorunda.

En annan, lite gladare nyhet från Martin & Servera, handlar om deras transporter. De  inför nu strategisk ruttplanering med hjälp av Descartes, ett viktigt steg för att nå företagets mål om klimatneutrala transporter senast 2030.

Företagets distribution är komplex, med 20 000 kunder och 7 000 dagliga leveranser med smala tidsfönster. 400 fordon levererar från fyra centrallager och 18 mindre hubbar över hela Sverige. Omarbetning av rutterna är ett komplicerat och tidskrävande arbete som kräver specialistkunskap för att kunna ta hänsyn till kundönskemål, lossnings- och lastningstider, fordonspark och vägförhållanden.

Nu har de valt Descartes verktyg Winroute för sin ruttplanering. Winroute hjälper ruttplaneraren att ta fram strategiska och taktiska planer för den dagliga distributionen, förbättra leveransen och få en detaljerad bild över hur kostnadseffektiv distributionen är samt vilka justeringar som behöver göras.

– Vi har sökt efter verktyg för att kontinuerligt kunna förbättra och anpassa våra dagliga rutter. Vi ville även att lösningen skulle ge oss underlag för strategiska beslut, exempelvis kring varifrån en kunds leverans ska utgå och vilken hubb som ska användas för leveransen. Winroute har det vi söker och kommer att ge oss stora fördelar i vår resa mot mer hållbar och effektiv distribution, säger Robinson Paz, operativ chef på Martin & Servera logistik. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Nyhetsbrev

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Arkiv

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Pressbyrån gör en Amazon – obemannat utan skanning

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111