Det jäser på Gotland 1
GRUPPRESETIPSET
I Hablingbo socken på södra Gotland ligger Snausarve Gårdbryggeri, ett av de åtta mikrobryggerier som deltog i Ölets Ddag på ön i dag. Ölets Dag infaller tredje onsdagen i juli varje år, något som gäller såväl Gotland som hela resten av Sverige. En ganska ny tradition som trots coronpandemin kunde genomföras med framgång om än med större avstånd än vanligt mellan alla dryckesälskare. Kanske för att det inte blev någon Ölets Dag 2019, det fanns ett uppdämt behov att fira dagen kan hända.
– Vi kommer helt säkert att försöka fixa något varje år, säger Nina Schultes som tillsammans med sin man Kalle Andersson driver Snausarve Gårdsbryggeri.
Hur mycket har ni påverkats av coronapandemin?
– Mycket! All försäljning till restaurangerna försvann för oss i våras, våran nya tappmaskin som skulle ha kommit hit blev försenad i flera månader, säger Nina.
– Normalt så kommer försäljningen av vår öl igång under påsk och valborg, säger Kalle. Helger som brukar vara storhelger då många turister kommer till Gotland. Men i år redovisade Systembolaget på en 26-procentig försäljningsnedgång för all öl som bryggs här på ön.
Lokala bryggeriers öl finns endast på Systembolagets så kallade ”tillfälliga lokala sortiment” i butiker i närområdet. Det innebär att starköl som bryggs vid Gotländska mikrobryggerier endast finns att köpa i något av öns tre Systembolagsbutiker som finns i Visby, Hemse och i Slite. Men ibland kan de små bryggerierna få in sina varor på det nationella beställningssortimentet vilket innebär att drycken kan beställas till valfri Systembolagsbutik i Sverige.
Nina Schultes och Kalla Andersson flyttade till Snausarve gård på Gotland 1 juni 2016 som hade fungerat som en typisk lantgård tidigare.
– Vi började bygga om ganska omgående, för bryggeriet ligger i ett gammalt stall, säger Nina Schultes. Det var spiltor och boxar och en massa annat – så vi fick plocka ut hela den gamla inredningen, isolera, kakla, bygga våtskilt och fixa.
2017 kom bryggeriverksamheten igång men det dröjde till sommaren 2018 innan första ölen blev såld. Kapaciteten just nu beror till en del på vad som bryggs. För 2020 är planen att brygga omkring 10 000 liter, det skulle gå att klara 20 000 liter men där någonstans går gränser för bryggverket.
Många olika öl bryggs och numera finns också folköl i sortimentet som säljs i hos de gotländska dalgligvaruhandlarna.
– Folkölen kan vi ha försäljning av direkt från gården, den får vi sälja till alla som besöker oss, säger Nina Schultes. Så folköl får vi sälja året runt och så får vi ha ölprovning här på Snausarve. Över huvud taget har folkölen varit en mycket bra produkt som vi brygger mer av nu än vid starten eftersom den säljer bra.
Hur gör en bussgrupp som vill komma hit och prova er öl?
– Vi har tillstånd för att ta emot 50 personer i vårt ”Tap Room” som är den lokal vi använder för just ölprovning, säger Nina. I själva bryggeriet får vi maximalt ha 20 personer. Så får vi bara litet tid på oss är det inga problem att förbereda såväl bryggeribesök som ölprovning för grupper.
Sommartid finns också den stora uteserveringen som de flesta föredrar när vädret är bra.
– När det gäller en bussgrupp så kan vi köra en förbeställd ölprovning, säger Kalle. Då har vi dukat upp när folk kommer hit och så pratar vi om vårt bryggeri och så provar gästerna ölen.
Bäst är att höra av sig och boka in besöket minst en månad i förväg under lågsäsong och ännu längre i förväg under sommaren. Då är nämligen ”Tap Room” öppet för alla torsdagar och fredagar under hela sommaren.
– Vi brygger i dag 15-20 sorters öl, säger Kalle Andersson. Men totalt har vi producerat ett 30-tal olika öl, det varierar litet över tid. Nu har vi även mjöd i sortimentet.
– Mjöden baserar vi på honung som vi köper lokalt från socknarna närmast oss, säger Nina Schultes.
Honungen blandas med vatten och får jäsa, därefter tillsätta bär av skiftande slag, kanske lagring på ekfat och därmed få fram olika slutresultat av denna uråldriga nordiska dryck.
Vare sig Nina Schultes eller Kalle Andersson var dock nybörjare inom ölbryggning när de startade verksamheten i Snausarve. Kalle hade redan då varit hembryggare i cirka 20 år och även mycket involverade i Svenska Hembryggarföreningen bland annat som ordförande i organisationens öldommarkommitté i tio år.
– I det sammanhanget har jag varit med och utbildat mycket, dömt mycket, tävlat mycket och tagit fram typdefinitioner för öl, säger Kalle Andersson.
Nina Schultes har genomgått bryggeriteknisk utbildning i Ludvika, dessutom är hon utbildad kock och har även jobbat länge i kockyrket innan det blev bryggeriverksamhet på heltid.
– Även om jag alltid druckit öl så var intresset för drycken inte så jättestort från början, säger Nina. Men jag hade börjat tröttna rätt mycket på restaurangbranschen och ville hitta något nytt. Och ölbryggning ligger ganska nära matlagning så steget var så långt för mig. Jag tänker dock mycket i smak och doft snarare än i bryggteknik.
– Där är vi helt ense, säger Kalle. När vi designar öl så tänker vi oss slutresultatet först – och så backar vi från det för att lista ut hur vi ska nå dit.
Vad är målet nu och inför de närmaste åren?
– Vi vill bli en bryggpub här, så vi vill utöka genom att kunna erbjuda mer mat och att alla ska kunna köpa mer öl och dricka på plats, säger Nina. Kompetensen har vi både för mat och dryck.
– Då skulle det bli som en riktig pub, säger Kalle. Det är det vi siktar på.
Men det finns något som kanske blir verklighet redan till senhösten:
– Vi har en idé om att vi ska utveckla en äkta gotländsk lambic, alltså ett spontanjäst suröl av den typ som finns i Belgien, säger Kalle. Men vår lambic skulle bara vara gjord på gotländska råvaror. Vi är nära nu, vi har faktiskt allt utom jästen.
– Gotländsk humle finns det gott om på ön och det finns även en lokal ekologisk maltproducent i Rone, säger Nina.
Läs om några fler gotländska bryggerier, klicka HÄR!