23948sdkhjf

Sveriges första matautomat med växtbaserade rätter

I USA har matautomater med hälsosam mat blivit populära. Nu tar start up-företaget Veat konceptet till Sverige och ställer ut automater med växtbaserade rätter i centrala Stockholm. Menyn är skapad av kockar med bakgrund på Restaurang Farang.

Efter ett test på Handelshögskolan i Stockholm påbörjas utrullningen av automater denna vecka. Åhléns City, A house, Söderhallarna och Nordeas huvudkontor i Stockholm hör till de platser som är först ut. Tanken är att matautomaterna ska finnas där det rör sig mycket folk. 

– Vi behöver förändra vårt sätt att äta för planetens välmående och vår egen hälsa. Att äta hälsosamt och hållbart i en stressad storstadstillvaro är ofta både svårt och dyrt. Vi på Veat ändrar nu på det, säger Andreas Karlsson, grundare och vd, Veat, i ett uttalande.

Ansvariga för matkonceptet och menyn i automaterna är Martin Nordebäck och Henrik Pettersson. Båda har en bakgrund hos Farang, som kökschef respektive cateringansvarig. Nordebäck har också varit kock hos Mathias Dahlgren och Pettersson på Edsbacka krog. En röd tråd i den säsongsanpassade menyn är svenskodlade baljväxter som används på en rad olika sätt och får sällskap av färska grönsaker. 

– Vi har gjort ett akivt val att tänka på miljön i allt vi gör utan att göra avkall på matupplevelsen. Vi väljer lokala råvaror, minimerar svinn och tar fram bra förpackningar, förklarar Henrik Pettersson, kökschef .

Veat har hämtat inspiration från Chicagobaserade Farmer´s Fridge och New York-baserade Fresh Bowl. Det svenska start up-företagets mål är att ta hand om marknaden i Europa. Planen är att expandera i Europas huvudstäder redan under 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078