23948sdkhjf

Fazer stänger bageri och avvecklar brödbilsflotta – över 500 personer berörs

Fazer planerar att stänga sitt bageri i Lund under hösten 2021. I stället ska produktionen i Sverige koncentreras till bagerierna i Umeå, Eskilstuna och Lidköping. 69 anställda berörs.

Den finskägda koncernen lägger också ned sin distributionsapparat i sommar för att i stället låta Polarbröds lastbilsflotta köra ut brödet till butikerna. Nästan 500 svenska chaufförer mister då jobbet.

Fazer avvecklade sitt bageri i Lövånger 2017. Då gick en 50-årig epok i graven. Bageriet i Lund går nu samma väg efter att ha bedrivit verksamhet ungefär lika länge. Nedläggningen sker enligt Fazer Bageri för att bättre anpassa bageriverksamheten efter nuvarande sortiment och för att skapa en mer effektiv och hållbar produktion med mindre svinn och lägre energiförbrukning.

– Vi har goda förutsättningar och kapacitet att flytta produktionen till våra tre större bagerier och göra investeringar där, säger Jörgen Sköld, supply chain-direktör på Fazer Bageri i Sverige, i en kommentar.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna har påbörjats om omfattar samtliga 69 hel- och deltidsanställda på bageriet i Lund. 

– Det är ett tungt besked som vi behövt ge till vår personal. I olika regi har bageriet funnits sedan 60-talet och vi har mycket lojala medarbetare som vi vill tacka för deras betydande insatser genom åren. Vårt mål är att nu att avsluta på bästa sätt, säger Jörgen Sköld.

Samtidigt som beskedet om bageriet i Lund lämnas så aviseras även att Polfärskt blir ny återförsäljare för Fazer Bageris färska bröd till dagligvaruhandeln från och med början av sommaren 2021. Dessutom avvecklar Fazer hela sin lastbilsflotta bestående av 290 brödbilar. Själva bilarna ska säljas och Fazer Bageris 495 anställda inom distribution, den absoluta merparten chaufförer, blir av med jobbet, uppger Fazer Bageris Sverige-vd Petri Kujala för Dagens Industri.

– Förändringarna som nu presenteras lägger grunden för tillväxt genom bättre service till våra kunder och en mer effektiv bageristruktur, sammanfattar Petri Kujala i pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Tre nya enheter i vår för burgarkedjan Mister York
Omfattande skattefusk bekräftat i matbudsbranschen
Efter Basta kommer Florentine – glamourös trattoria öppnar i april
Max tar COO och vice vd från Yum Brands
Eldig barkedja öppnar sin nionde krog
Nästan var tredje Sushi Yama-restaurang stängd
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Fri Köpenskap
Packnet

Sänd till en kollega

0.891