23948sdkhjf

Vegansk semla höll på att vinna – då avbröt Arla tävlingen

För nionde året i rad anordnade Arla sin tävling Stans bästa semla där både den lokalt bästa, men även den bästa i landet, skulle röstas fram. Men med en vecka kvar av tävlingen ändrade Arla upplägget och nu skulle inte längre en vinnare utses utan istället ska de 100 bagerier och kaféer som låg i topp få en beställning på 100 "klassiska" gräddsemlor som ska gå till ett lokalt sjukhus eller äldreboende.

När tävlingen avslutades låg den veganska semlan från Open New Doors i Mjölby i topp både lokalt och på riksnivå. Men nu kommer den alltså inte att vinna tävlingen och heller inte vara en av de 100 utvalda då semlorna nu måste innehålla äkta grädde och mandelmassa för att delta. Enligt dem var det just på grund av att deras semla höll på att vinna.

– Vi har sedan vi gav oss in i tävlingen om Sveriges bästa semla funderat på hur Arlas Sverige ska krångla sig ur att en vegansk semla var på väg att vinna hela tävlingen. Lösningen var att helt enkelt ställa in tävlingen, skriver Open New Doors på sin facebook-sida.

Enligt Arla är så inte fallet då de hävdar att tävlingen ställdes in på grund av av coronapandemin och inte på grund av den veganska semlan.

–  När vi har varit ute och pratat med kaféer har de sagt ”i år vill vi inte hålla på och tävla, vi slåss för vår överlevnad. De är viktiga kunder för Arla, så då har vi sagt att vi breddar tävlingen och mångdubblar prissumman, för att stötta branschen, säger Arlas presschef Erik Bratthall till Aftonbladet.

Enligt honom är det heller inte märkligt att ett veganskt bakverk inte längre kan delta i tävlingen.

– Nej, vi är ett mejeri, vi stöttar mejerinäringen. Semlorna ska innehålla klassisk grädde och mandelmassa, för att vara precis. Det är ingenting konstigt med det, säger Erik Bratthall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095