23948sdkhjf

Konkurserna färre – förutom i krogbranschen

Konkurserna i landet minskar för andra månaden i rad – förutom i den hårt drabbade hotell- och restaurangbranschen. Där ökade konkurserna med hela 48 procent i februari, jämfört med februari i fjol, enligt färsk statistik från UC.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med idag omfattas av nya, hårdare restriktioner, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Han konstaterar att hela besöksnäringen är hårt drabbad och att det påverkar många unga.

– Med de nya restriktionerna står många jobb på spel. De unga är också den grupp som lider mest av överskuldsättning nu, med rekordmånga ansökningar om skuldsanering.

I övrigt ser våren ljus ut, enligt Richard Damberg, även om en tredje smittspridningsvåg skulle vara på ingång. 

 Konkursnivåerna ligger i princip still jämfört med före pandemin, trots att vi har genomlevt en andra våg och är på väg in i en tredje. De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer igång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och på upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, kommenterar Richard Damberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094