23948sdkhjf

Klassisk byggnad blir nöjespalats med tre krogar

Klassisk biograf i Göteborg ska byggas om – öppning planeras om ett år.

Den klassiska före detta biografen Kaparen på Stigbergstorget i Göteborg ska få nytt liv. Lokalerna ska byggas om för att ge plats åt tre nya restauranger och en stor terass på taket, skriver Göteborgs-Posten. Bakom satsningen står Göteborgsfamiljen, fram till namnbytet nyligen känt som krogjätten Avenyfamiljen.  

Planen är att sätta igång med ombyggnationen om cirka en månad och slå upp dörrarna om ganska precis ett år, lagom till Valborg 2022.

Kaparen byggdes på 1940-talet och var biograf fram till 1982. Huset är q-märkt sedan tidigt 1990-tal, och har under åren använts för postuthämtning och ett tag även rymt en Lidlbutik. Men under de senaste åren har byggnaden varit igenbommad och fört en tynande tillvaro.

Det ska det nu bli ändring på.

En enig byggnadsnämnd har godkänt bygglovsansökan från Göteborgsfamljen. Förslaget har ritats av Okidoki arkitekter. Enligt Rickard Stark, kreativ chef på kontoret, är stora delar av exteriören från 1940-talet välbevarad och Okidoki har jobbat vidare med de kvaliteterna när förslaget har arbetats fram.

– Mycket är kvar i det dekorativa och hantverksmässiga. Det är en tradition som vi gärna vill jobba vidare med, säger han till G-P.

Fördelen med en gammal biograf är enligt Rickard Stark att interiören är naturligt vacker. Nackdelen är att det är en blackbox och att det därför aldrig funnits behov av dagsljus. Det är en av sakerna som ska ändras på fastigheten. 

Ovanpå Kaparen kommer det att byggas en stor, indragen takterrass. 

– Det blir som ett stort nöjespalats kan man säga. På bästa parkett vid Stigbergstorget där det rör sig massa människor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Två nya trendiga takterasser
Boston-inspirerat på O'Learys nya nöjespalats
Katastrofmånad för restaurangbranschen
Bolt stänger abrupt ner sin matbudsverksamhet
Största danska burgarkedjan vill erövra Sverige
Hammars Bryggeri gör nytt förvärv – ”unik möjlighet”
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188