23948sdkhjf

Regeringens fem steg för återöppning

Regeringen planerar att återöppna Sverige i fem steg med det första steget den 1 juni. Sedan är kommande steg tilltänkta till den 1 juli och mitten av juli för att nå det fjärde steget i september. Det finns ännu inget planerat datum för när det femte steget tas.

Det sade statsministern Stefan Löfven vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Stegen mot en fortsatt avveckling tas under förutsättning att smittläget tillåter det.

"Även om smittspridningen sjunker befinner vi oss i ett tufft läge. Personalen inom sjukvården sliter alltjämt. Vi måste alla följa de restriktioner som gäller, i varje givet läge", sade Stefan Löfven.

Från den 1 juni kommer restauranger få ha öppet i ytterligare ett par timmar till 22-tiden. I steg 2 som är tänkt från den 1 juli är serveringsställens öppettider tänkta att ytterligare förlängas. Successivt med stegen kommer restriktioner runt sammankomster och publikantal lätta.

I steg 3, preliminärt tänkt den 15 juli, tas regleringar runt kvadratmeter per person bort.

Socialminister Lena Hallengren angav att planen är att det "gradvis blir mer normalt under sommaren" med en förhoppning om att helt kunna lyfta restriktionerna under hösten.

Folkhälsomyndigheten har i sin tur delat in öppnandet av samhället i tre nivåer, utifrån smittspridning och belastning på sjukvården. I nuläget befinner vi oss i nivå 3, med över 200 smittade per 100 000 invånare och många som behöver sjukhusvård.

Drygt 200 personer med covid-19 vårdas på intensiven i dagsläget, mot över 400 för bara några veckor sedan. Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, påpekade att vi nu runt intensivvårdade är kring samma nivå som mellan våg två och tre i vintras. Det krävs enligt henne att dalen blir djupare denna gång.

För att nå till nivå 2 respektive 1 i restriktioner runt folksamlingar har Folkhälsomyndigheten angivit att antalet IVA-vårdade behöver nå under 70 respektive 25 personer.

I nivå 2 blir maxtaket 300 för sittande inomhus och 3 000 utomhus. Först i september räknar Folkhälsomyndigheten med att uppnå nivå 1. Då avskaffas alla restriktioner och samhället kan återgå i normalläge.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063