23948sdkhjf

Svenskt vin ökar i mängd och kvalitet

Den svenska vinproduktionen är minst sagt måttlig i internationell jämförelse men har de senaste åren vuxit. 

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu, befintliga vingårdar växer och fler etableras. Förra sommarens hemester-trend har också gjort att fler konsumenter fått upp ögonen för svenskt vin, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin i en kommentar.

Idag finns det ungefär ett 50-tal kommersiella vinodlare med en sammanlagd odlingsyta på cirka 150 hektar i Sverige. De viner som produceras inom landet har de senaste åren fått mer uppmärksamhet internationellt då antalet medaljer svenska viner tilldelats stadigt ökat från 4 stycken 2017 till hela 25 stycken 2020 enligt en sammanställning gjord av Svenskt Vin.

– Sammanställningen bygger på underlag från 15 svenska vingårdar. Det är ändå ett tydligt tecken på en kvalitetsförbättring. Alltfler av de professionella vinproducenterna i Sverige tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden vilket gynnar hela branschen, säger Sveneric Svensson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078