23948sdkhjf

Information om kötts ursprung kan bli krav för restauranger

Livsmedelsverket fick i uppdrag av regeringen 2019 att ta fram ett underlag för en svensk anmälan om att restauranger och storhushåll ska redovisa information om ursprungsland för det kött som de serverar. Det förslaget har nu lämnats in.

Reglerna föreslår att restauranger och storhushåll ska vidarebefordra den information de har om kött från nöt, gris, får, get och fågel antingen skriftligt eller muntligt till konsumenterna

– Det här förslaget innebär förstås ökade krav på restauranger och andra storhushåll. Men vår ambition har varit att lämna ett förslag som så långt som möjligt hålla nere kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket i en kommentar.

Regeringen måste nu anmäla de nationella bestämmelserna till EU-kommissionen och övriga medlemsstater innan beslut om nya föreskrifter kan fattas. Liknande lagstiftning finns idag i bland annat Finland, Frankrike och Spanien. 

På EU-nivå pågår även ett arbete kopplat till obligatoriska uppgifter om ursprung och förslag förväntas komma från EU-kommissionen under det fjärde kvartalet 2022 men baserat på tidigare underlag kommer kommissionen förmodligen att föreslå frivilliga åtgärder och ingen ytterligare EU-gemensam reglering. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093