23948sdkhjf

Unik ölteknologi kan förändra hela leveranskedjan

En ny, unik och patenterad teknologi gör det möjligt att extrahera vatten från färdigbryggt öl utan att påverka smak, arom eller alkoholprocent. Efteråt tillsätts sedan vattnet igen när ölet ska användas.

Det konstaterar Alfa Laval, som på ett helt nytt testcenter i Søborg kommer att erbjuda bryggerier att testa koncentrat av sitt öl med den så kallade revostekniken. Öl utan vatten är mycket billigare att distribuera till bryggerier och lättare att hantera för till exempelvis barer, uppger företaget.

Ölet är koncentrerat med hjälp av revos -tekniken, som använder en omvänd osmosprocess för att ta bort vatten från det färdiga bryggda ölet under extremt högt tryck och låga temperaturer. Resultatet är ett ölkoncentrat i form av en vätska något tjockare än vatten.

Vattnet tillsätts först till ölet när det ska användas, till exempel vid servering på barer, där koldioxiden också tillsätts i den sista delen av processen.

Tekniken har potential att 'disrupta' hela leveranskedjan av färdigbryggt öl, eftersom det hittills inte varit möjligt att i stor skala utvinna vatten från öl utan att samtidigt ändra arom, smak och alkoholprocent.

De allra flesta bryggerier i Europa kan nå testcentret i Danmark med sitt öl på en dag, vilket gör det enkelt och effektivt för bryggerierna att testa koncentrat av deras öl, säger John Kyle Dorton, vice president, Brewery Systems på Alfa Laval.

Testcentret står redo september och klarar tester på upp till 1 000 liter öl om dagen. Det är det enda i sitt slag i Europa, uppger företaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063