23948sdkhjf

Whiskybolaget kör på rester av destillering

Det skotska whiskybolaget Glenfiddich kommer framöver att kunna transportera sina produkter med biogas producerad av restprodukter från sin egna destillering.

Den nya tekniken är utvecklad av moderbolaget William Grant & Sons vilket gör att avfallet förvandlas till avfall till ”ultra-low carbon fuel”, ett biogasdrivmedel som sprider minimal mängd koldioxid.

Bränslestationer har installerats vid destilleriet och biogasen används i specialkonverterade lastbilar som kör Glenfiddichs whisky i alla delar av transportkedjan.

– Genom hela produktionscykeln minskar biogasbränslet koldioxidutsläppen med över 95 procent och utsläppet av andra skadliga partiklar med uppemot 99 procent jämfört med diesel och andra fossila bränslen. Utsläppen från varje lastbil kommer att ersätta 250 ton koldioxid, vilket har samma klimatnytta som att plantera 4 000 träd varje år eller att ersätta naturgas – en fossil gas – hos 112 hushåll, säger Stuart Watts, William Grant & Sons destillerichef i en kommentar.

Planen är att skala upp användningen av biogasen och att teknologin även ska göras tillgänglig för hela den skotska whiskyindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094