23948sdkhjf

Storbryggerier under luppen för brott mot konkurrenslagen

Ölfrämjandet välkomnar Konkurrensverkets utredning: "Avtalen skadliga för svensk ölkultur".

Nästan alla, 93 procent, av krogarna i Göteborg har öl från en enda leverantör, visar en kartläggning av Ölfrämjandet. Det kan tyda på att storbryggerierna missbrukar sin ställning, menar Konkurrensverket som därför startat en utredning om brott mot konkurrenslagen. 

Utredningen välkomnas av Svenska Ölfrämjandet.

Bryggerilån och avtal har satt ett effektivt krokben för hantverksbryggeriernas möjlighet att sälja fatöl i över 20 år. Det begränsar utbudet för alla oss konsumenter, säger Svenska Ölfrämjandets ordförande Tomas Lindohf i en kommentar.

Enligt Svenska Ölfrämjandet kartläggning i Göteborg serverar 93 procent av krogarna fatöl från en enda leverantör, och ölen kommer nästan alltid från Carlsberg, Spendrups eller Åbro.

Det här bekräftade våra misstankar. I en storstad som Göteborg är 93 procent av fatmarknaden i praktiken stängd för små lokala hantverksbryggerier. I mindre städer förekommer det att samtliga krogar har ingått avtal med något storbryggeri och därmed enbart säljer deras öl, fortsätter Tomas Lindohf.

Ölfrämjandet menar att storbryggerierna vilseleder konsumenterna. Även i en bar med många ölkranar med olika varumärken handlar det i själva verket om en och samma leverantör. 

Vi kräver att Konkurrensverket begränsar de här avtalen. De är skadliga för svensk ölkultur. Vi har över 450 bryggerier i Sverige som inte får en sportslig chans att slå sig in på marknaden med sina produkter, avslutar Tomas Lindohf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109