23948sdkhjf

Årets viltkrog får systerrestaurang med zero waste-fokus

Matkreatören Andreas Landén ska inreda den nya krogen i Ebbepark i sommar.

Han driver sedan tidigare restaurang Jord, utsedd till Årets viltkrog 2020 och 2021. I slutet av sommaren ska Andreas Landén öppna en systerrestaurang i företagsparken Ebbepark i Linköping. Den ännu namnlösa restaurangen ska fokusera på zero waste och husmanskost på svenska råvaror.

– Vi kommer alltså försöka minska matsvinnet, till exempel genom att arbeta med hela djur och grönsaker, och hjälpa producenter och dagligvaruhandeln med att ta hand om råvaror med vissa skönhetsfel. Precis som på restaurang Jord kommer vi endast att servera svenska råvaror med lågt klimatavtryck och låta menyn bestämmas av de råvaror som är bäst för dagen, berättar Andreas Landén.

Det lilla matsvinn som ändå skapas kommer att förbrännas till jord som blir till gödsel.

– Vi kommer dessutom, så långt som möjligt, undvika att köpa nytt. Istället kommer vi att köpa porslin, glas och bestick i second hand-butiker.

Andreas Landin öppnade restaurang Jord 2018. Systerrestaurangen kommer att imrymmas i lokalen i Mattverkstan där Gotthards Kök och Matsalar finns i dag, men vilkas avtal går ut i sommar. Den nya restaurangen ska inredas under sommaren, vilket innebär att det kommer att vara stängt i lokalen i Mattverkstaden från början av sommaren till mitten av augusti.

Det Andreas vill skapa i Ebbepark med fokus på kreativitet, hållbarhet och lokalproducerat passar verkligen perfekt in i områdets profil. Vi ser att det kommer bli en restaurang som inte bara kommer att förgylla Ebbeparkarnas luncher utan även locka besökare till området, säger Ulrika Backlund från Sankt Kors. När restaurangen sedan öppnar betyder det också nya arbetstillfällen.

Artikeln är en del av vårt tema om Öppning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078