23948sdkhjf

Här var restaurangtappet störst och minst under pandemin

I Stockholmsregionen var innerstadens restauranger de stora förlorarna. Vinnarna finns i de södra förorterna.

Hela 14 miljarder kronor försvann från restaurangbranschen i Stockholmsregionen från 2019 till 2020. Vilka områden som vann respektive förlorade på distansarbetet under pandemin åskådliggörs nu i en färsk rapport från Fastighetsägarna.  

Fastighetsägarna försöker i sin rapport Stadsliv på hemmaplan visa hur stadslivet förändrades under pandemin. En av slutsatserna är att hemarbete gynnar tätbebyggda socioekonomiskt starka närförorter, men rapporten innehåller också intressant omsättningsdata för restaurangbranschen. Ner på på stadsdelsnivå visas vilka krogområden som vunnit och förlorat på de nya samhällsmönster som pandemin var katalysator för.

Totalt var Stockholmskrogarnas omsättning under 2020 nästan 40 procent lägre 2020 än 2019, vilket alltså motsvarar ett omsättningstapp på 14 miljarder kronor. 

Allra största var tappet inte helt överraskande i områden där livet normalt pågår dygnet runt. Exempelvis minskde omsättningen i stora delar av innerstaden och utanför innerstaden var minskningen störst på platser som Solna, Sundbyberg, Globenområdet och Nacka.

Zoomar man in ännu mer så kan man se att det är ett fåtal områden med hög omsättning som står för en stor del av restaurangtappet. 15 områden av totalt 524 står för två tredjedelar av tappet. Klara-Jacob i centrala Stockholm står ensamt för en tredjedel.

Hänsyn ska i sammanhanget tas till att innerstaden står för hela 73 procent av den totala restaurangomsättningen. Om innerstaden exkluderas är tappet inte alls lika stort.

I andra änden finns de områden som till och med ökade omsättningen under pandemin. Vinnarna, även om de är få och omsättningsmässigt små, finns framför allt i de södra och sydvästra förorterna, men även i till exempel Tensta, Råcksta och Blackeberg.

Det är inte enbart hemarbetet som påverkat restaurangernas omsättning utan även inställda evenemang och liknande. Den sjunkande restaurangomsättningen på Arlanda står exempelvis för en stor del av minskningen.

Källa: Fastighetsägarnas rapport Stadsliv på hemmaplan: https://www.fastighetsagarna.se/globalas...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078