23948sdkhjf

Klar majoritet av remissvaren säger ja till gårdsförsäljning av alkohol

Enligt en genomgång av Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPAA, är 100 av 156 remissinstanser positiva till utredningens förslag.

Frågan om gårdsförsäljning alkoholhaltiga drycker har stötts och blötts i snart tio år. Den senaste utredningen, som lämnade in till regeringen i december, kom fram till att det är möjligt att kombinera Systembolagets monopol med en begränsad gårdsförsäljning. 

Branschföreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker, SPAA, som själv är remissinstans och part i målet, har gått igenom de totalt 155 remissvaren på Elisabeth Nilssons utredning ”En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning” (SoU 2021–95).

Enligt SPAA är 100 av remisssvaren, det vill säga nästan 65 procent, positiva. Ytterligare 15, eller drygt nio procent, har inget att erinra. Restan, 39 stycken eller cirka 26 procent, är negativa.

Remissvaren visar att det finns en stark uppslutning bakom utredningsförslaget och att man tycker förslaget är väl genomarbetat. Vi hoppas därför att regering och riksdag snabbt nu gör verklighet av förslaget och tillåter gårdsförsäljning av alkohol, säger Sara Sundquist, generalsekreterare för Sveriges Producenter av Alkoholdrycker.

Ett 30-tal av remissvaren är från företrädare från dryckesbranschen, inklusive tillverkare. Men även om dessa exkluderas är fortfarande en majoritet, närmare 54 procent, av remissvaren positiva, betonar SPAA.

Bland de som är negativa återfinns förutom ett antal nykterhetsorganisationer och trosssamfund även Systembolaget, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Barnombudsmannen och BRÅ.

Fler än någonsin tidigare stöder förslaget om gårdsförsäljning av alkohol. När den förra utredningen från 2010 var på remiss deltog 121 varav 55 procent var positiva. Denna gång deltog 155 varav 65 procent säger ja. Antalet nejsägare är däremot oförändrat. Det är en tydlig signal till politikerna om att Sverige är redo för gårdsförsäljning, anser Sara Sundquist.

Ensamutredaren Elisabeth Nilsson förslag i korthet:

  • Efter tillstånd från kommunen av den som hantverksmässigt och småskaligt tillverkar alkoholdrycker samt av den som odlar druvor för vintillverkning.
  • Endast i samband med ett studiebesök eller en föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken.
  • Med maximala försäljningsvolymer om 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter andra jästa drycker och 3 liter starköl till varje enskild person och besök.

Källa: https://www.regeringen.se/remisser/2022/...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125