23948sdkhjf

Omfattande skattefusk bekräftat i matbudsbranschen

Skatteverket har hittills hittat runt 50 miljoner kronor i uteblivna skatteintäkter.

Efter flera tips om fusk med skatter och löner hos de mellanhänder som erbjuder matleveranser till matbudsplattformarna, meddelade Skatteverket i april förra året att en granskning skulle inledas. Sedan dess har Skatteverket, i den fortfarande pågående granskingen, hittat tiotals miljoner kronor i förlorade skatteintäkter.

– Vi har fått misstankarna bekräftade, att det är ett ganska omfattande skattefusk inom den här branschen, säger Ludvig von Zeipel, som är programledare på avdelningen osund konkurrens vid Skatteverket, till Dagens Nyheter.

Myndigheten har riktat sitt fokus mot underleverantörerna till plattformarna, vilket innefattar både enskilda personer och företag. Hittills rör det sig om runt 50 miljoner kronor i uteblivna skatteintäkter fördelade på ett 20-tal utredda företag samt anställda.

– I ett antal fall kommer det göras brottsanmälningar då det handlar om ganska stora belopp, säger Ludvig von Zeipel.

Skattefusket kan handla om att företag tar beställningar genom plattformar som Foodora, Bolt, Wolt och Uber och förmedlar vidare till egna anställda bud. En del av fusket handlar också om olovlig uthyrning av de konton som matbuden använder. I flera Facebook-grupper och krypterade chattar postas det regelbundet om uthyrning av budkonton, skriver DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078