23948sdkhjf

Efter ny dom: McDonald's måste sortera förpackningar

Ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen ger vid handen att fem av McDonald's restauranger ska sortera ut sitt förpackningsavfall för materialåtervinning.

Beslutet innebär att frågan nu prövats så långt det går. Det hela började 2018 när Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm ålade restaurangerna att redovisa åtgärdsförslag för att sortera ut förpackningsavfall, också sådant som sorterades av kunderna i matsalarna.

Ärendet överklagades till Länsstyrelsen som upphävde beslutet, då man menade att restaurangerna inte kunde betraktas som ”andra förbrukare” av de förpackningar som gästerna gav upphov till. 

Då överklagade Miljö- och hälsoskyddsnämnden till Mark- och miljödomstolen som gjorde en annan bedömning och upphävde Länsstyrelsens beslut. 

Inte helt förvånande överklagade då restaurangföretagen till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som nu alltså gått på nämndens linje och slår fast att det är restaurangerna som ansvarar för de förpackningar som används och förbrukas i restaurangen, även de som kunderna förbrukar i matsalsdelen.

Källa: Avfall Sverige

Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stjärnkrögare bakom växande pizzakedjan Stella
Han tar över som chef för Riche och Teatergrillen
Aktieägarorganisation puttar McDonald's i hållbar riktning
Snart över 40 Chopchop-restauranger i snabb expansion
Pinchos prisas för bästa musikkonceptet
Han ska lyfta Pizza Huts varumärke och erbjudande
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Fri Köpenskap
Packnet

Sänd till en kollega

0.062