23948sdkhjf

100 000 i diskrimineringsersättning till gravid på burgarkedja

Diskrimineringsombudsmannen begärde ersättning på 200 000 kronor. Efter förlikning får kvinnan 100 000 kronor.

En kvinna påbörjade en provanställning hos den snabbväxande burgerkedjan Mister York som har restauranger på ett flertal orter i södra och västra Sverige. Kort efteråt fick hon veta att hon var gravid. Till följd av graviditeten var kvinnan sjukfrånvarande vid ett par tillfällen och bad också om att inte behöva utföra vissa arbetsuppgifter. Hon bad även om att få gå tidigare på grund av hur hon mådde.

I slutet av september förra året meddelade arbetsgivaren att provanställningen skulle avbrytas med hänvisning till att restaurangbranschen inte passade kvinnan. 

Tvisten hamnade hos Diskrimineringsombudsmannen, DO, som efter genomförd utredning gjort bedömningen att Mister York gjort sig skyldigt till diskriminering. 

Gravida har enligt ett EU-direktiv ett särskilt skydd i arbetslivet vilket innebär att arbetsgivare som fått kännedom om att en arbetstagare är gravid inte får säga upp arbetstagaren, förutom i undantagsfall och i så fall för skäl som är godtagbara för uppsägning och som inte får ha koppling till graviditeten. Enligt DO ska de svenska bestämmelserna tolkas i enlighet med mödraskyddsdirektivet. 

– Vi menar att det måste ha stått klart för arbetsgivaren att frånvaron och de besvär kvinnan hade berodde på graviditeten, och därför är det DO:s uppfattning att agerandet varit fråga om diskriminering som har samband med kön, säger Sofie Haggård Larsson, jurist på DO:s processenhet, i en kommentar.

DO begärde därför i slutet av april att arbesgivaren skulle betala 200 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Annars hotade DO att lämna in en stämningansökan till Arbetsdomstolen. 

Nu har parterna förlikats och ärendet avslutats. Kvinnan får 100 000 kronor, hälften av den begärda summan, i ersättning.

Anders Reuter, arbetsrättsjurist på Visita, har fört Mister Yorks talan. Presschefen Dan Jormvik
meddelar att Visita inte vill kommentera förlikningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078