23948sdkhjf

Dessertmästaren lägger ner – ”Det kommer inte att ändra sig”

Bageriet, kaféet och restaurangen Chokladstudion i Malmö i konkurs.

Den 7 september lämnade Chokladstudion i Malmö in en konkursansökan. Det är den svenska Dessertmästaren från 2014, Joel Lindqvists bolag, som inte längre kan överleva efter pandemin, lågkonjunktur och återbetalning av framskjutna skatter från pandemitiden.

– Vi har märkt tydlig att de som kom och handlade hos oss förut fyra till fem dagar i veckan kommer bara en gång i veckan nu, säger Joel Lindqvist till RS Fastfood.

Chokladstudion startade 2016 och verksamheten gick bra fram till pandemin. Efter en mindre dipp 2020 lyckades bolaget visa på positiva siffror igen fram till förra året, då bolaget visade på minus 750 000 kronor i rörelseresultat. I år har det fortsatt blivit sämre med höga elräkningar och kraftiga råvaruhöjningar samt kundbortfall, vilket blev de sista spikarna i kistan.

– De som brukar handla hos oss är egentligen kanske lite okänsliga för pris. Men nu när även de börjar hålla i plånboken är det nog även ett bevis på att det är vitt spritt inom branschen. De närmaste sex månaderna kommer det inte att ändra sig som jag ser det, säger han.

Enligt konkursförvaltaren kan det finnas intresse att ta över verksamheten, och till och med att vilja fortsätta på det invanda spåret.

– Det kanske inte är ett gyllene tillfälle att köpa verksamheten. Har du ett kapital som gör att du kan se långsiktigt får du ganska mycket för pengarna, säger Joel Lindqvist.

Chokladstudion vill göra ett bra avslut med sina kunder och kommer att fortsätta drygt en månad till. Bland annat med leveranser av bröd till hotellen som de har ett avtal med.

I helgen gick det ut med informationen på sociala medier.

– Hoppas att det här är ett uppvaknande för konsumenterna och att de kan hjälpa till att undvika att det inte händer fler entusiaster som jag, säger Joel Lindqvist.

Chokladstudion omsatte över sju miljoner kronor 2022 med åtta anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078