23948sdkhjf

Kedja med 13 restauranger i rekonstruktion – 10 miljoner i skulder

Den rikstäckande restaurangkedjan Klang Market består av fyra bolag som tillsammans omsatte 140 miljoner kronor under 2022.

Tillsammans driver bolagen 13 restauranger under varumärkena Klang och Klang Market från Umeå ned till Malmö. Restaurangen i Borås drivs under namnet The Townhouse by Klang. I samma stad innehar de även en vinbar, samt nattklubbsverksamhet några kvällar i veckan.

Det var i mitten på oktober som de fyra bolagen ansökte om rekonstruktion. Generellt sett handlar det om konjunktur- och prisutvecklingen kopplat till dyra transporter och råvaror, samt att folk har mindre i plånböckerna som ledde till ansökan, berättar rekonstruktören Lars Lundberg på 7Wise .

Det totala skuldbeloppet för alla bolag är minst 10 miljoner kronor, och skulderna mellan de olika bolagen varierar. 

Borgenärer är bland annat Skatteverket, Swedbank och andra kreditgivare. Även Menigo, som är en av bolagens stora leverantörer, har en större skuld att inkassera.

Hur goda är förutsättningarna för att rekonstruktionen ska kunna genomföras?

– Nyligen hade vi sammanträde med fordringsägarna där tingsrätten beslutade att rekonstruktionerna för bolagen får fortsätta. Första perioden löper till och med en 17 januari, men det vi redan har konstaterat är att rekonstruktionen är för stor för det. Vi vet att vi kommer behöva göra en förlängningsansökan., sägen han.  

Det kommer inte att vara frågan om att göra några namnbyten.

– Rekonstruktionsåtgärderna kommer i stora delar att handla om omförhandlingar av lån och nya avtal med hyresvärdarna samt leasingbolag. Det kommer säkert att bli tal om nedskrivningar av skulder också, säger rekonstruktören.

De fyra bolagen omsatte tillsammans 140 miljoner kronor under 2022. 

Moderbolaget Marama Holding AB bedriver ingen restaurangverksamhet. De tre andra restaurangbolagen omsatte följande 2022:

  • Klang Market Väst AB, 65,9 miljoner kronor, ebit 8,5 miljoner.
  • Klang Market Sweden AB, 50 miljoner kronor, ebit -10,7 miljoner.
  • The Townhouse No. 35 AB, 24,8 miljoner kronor, ebit 48 000 kronor.

Klang Market är grundat av norrmannen Svein Erik Gulbrandsen, tidigare vd för Espresso House. Menyn på restaurangerna är flytande men består av mycket tacos, sallader, hamburgare, tapas och pizza.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078