23948sdkhjf

Ännu ett mörkt år för branschen – 700 restauranger väntas gå i konkurs

Restaurang- och hotellbranschen väntas bli en av de mest konkursdrabbade branscherna 2024, det visar en ny prognos från Dun & Bradstreet.

Data- och analysföretaget Dun & Bradstreet prognos för 2023 visade att 2,38 procent av företagen inom hotell och restaurang skulle gå i konkurs under året. Det verkliga utfallet blev lite högre och hamnade på 2,87 procent vilket motsvarar totalt 798 företag inom restaurang och hotell som fick stänga portarna. En ny prognos från Dun & Bradstreet visar att trenden kommer att fortsätta under året.

Enligt deras senaste prognos uppskattar de att 694 företag inom hotell och restaurang väntas gå i konkurs under 2024. Främst kommer det slå mot små företag.

– Antalet konkurser 2023 var de högsta på fem år. Men när man tittar på hur många anställda som drabbades var det värre 2020, då var det färre konkurser men större, säger Henrik Hargéus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet.

Först slog pandemin till som påverkade branschen med hårda restriktioner och ökade inköpspriser. Sedan slog kriget till när Ryssland inledde sin invasion av Ukraina samtidigt som råvarupriserna och energipriserna började rusa. Restaurangerna har även påverkats av inflationen som lett till att restaurangbesöken har uteslutits för att spara pengar.

– Många har även drabbats av hyreshöjningar, höjda elpriser och att råvarorna har blivit dyra.

När kan branschen räkna med en vändning?

– Om vi ska lyssna på vad som sägs bedömer man att det inte kommer ske fler räntehöjningar och att man då börjar få koll på inflationen. Det krävs ju att konsumenterna får mer pengar i plånboken för att ha råd och konsumera. Det kanske dröjer ett halvår eller till det tredje kvartalet innan man märker någon större förbättring, säger Henrik Hargéus.

I år tillkom det även ytterligare kostnader för branschen. Bland annat alkoholskatten som höjdes vid årsskiftet. Flera fastighetsägaren väntas höja hyrorna till restaurangers lokaler, en kostnad som är deras största kostnad efter löner. Bland annat valde TGI Fridays i Kungsträdgården i Stockholm lämna sina nuvarande lokaler efter att deras hyra tredubblades, från 5,5 miljoner till 15 miljoner kronor, något som flera medier rapporterat om.

Prognosen är en sammanvägning av svenska aktiebolags kreditvärdighet, historiska data om konkursrisk för olika kreditvärdighetsbetyg, tillsammans med nya och befintliga bolag utan kreditbetyg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067