23948sdkhjf

McDonald's lämnar Rosengård – men förnekar bojkott

Enligt McDonald's fattades nedläggningsbeslutet för ett par år sedan och har med höga hyror att göra. Rekas Burgers ryktas ta över lokalen.

McDonald's stänger sin restaurang i Malmöförorten Rosengård. McDonald's presschef Henrik Nerell förnekar att stängningen har något att göra med en bojkott mot snabbmatsjätten, skriver Sydsvenskan.

På sociala medier hävdar bland annat en Tik Tok-profil att stängningen beror på en pågående bojkott. McDonald's hänvisar i stället till höga hyror och frågetecken kring "framtida potential" på adressen. Enligt presschef Henrik Nerell fattades nedläggningsbeslutet redan för ett par år sedan.

Kampanjen som förespråkat bojkott inleddes efter Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober. När McDonald's beslutade att donera måltider till bland andra den israeliska militären under oktober månad så ledde det till upprörda känslor. #Boycottmcdonalds trendade globalt.

Flera McDonald's-restauranger i Mellanöstern tog avstånd och lovade gemensamt miljontals dollar i bistånd till palestinier i Gaza, men kampanjen om bojkott har ändå intensifierats. Aktivister har bland annat släppt loss råttor och möss i flera restauranger i Danmark och Storbritannien. 

Även i Malmö och Sverige har kampanjen mot McDonald's varit synlig. ”Bojkotta McDonald's” har varit en återkommande slogan under de palestinska demonstrationerna i Malmö.

Rykten florerar nu om att det är Rekas Burgers som ska ta över den tomma lokalen i Rosengård. 

– Jag kan varken bekräfta eller dementera, säger Abdallah Hallak, arbetsledare på Rekas Burgers i Malmö, till Skånska Dagbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141