23948sdkhjf

Bakslag för flergångsförpackningar – Max säljer knappt en per dag

Få känner till den nya lagen om flergångsförpackningar och ännu färre är det som använder sig av dem.

Lagen som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att restauranger och kaféer som serverar mer än 150 gäster per dag ska erbjuda flergångsförpackningar. Men den verkar inte nå sin tänkta potential. Snabbmatskedjan Max, med runt 150 svenska restauranger, säljer färre än en flergångsförpackning per dag.

– Än så länge är det väldigt få, och vi tror inte att folk känner till att man kan välja flergångsförpackningar. Det krävs beteendeförändring hos konsumenten, säger Anna Lilja, projektledare för Max hållbarhetsarbete till Di.

Gatukökskedjan Oves i Göteborg berättar att de inte har sålt en enda förpackning.

Vissa restauranger och kaféer meddelar att de har övergått från plast till papper. De som använder sig av pappers- eller kartongprodukter påverkas inte av kravet. Upprörande, enligt Naturvårdsverket.

– Ur ett resursperspektiv är det lite olyckligt att man övergår till papper, bara för att slippa. Det hade varit mer glädjande att höra företagens vilja att satsa på det här i stället, säger Magdalena Salomonsson, handläggare hos Naturvårdsverket.

Vidare förklarar hon att de kommer behöva föreslå striktare krav om lagen inte får effekt.

– Det är så svårt att uttala sig om något som är så nytt. Men det är synd om det går trögt. Jag tror att det först måste landa hos konsumenterna att alternativen finns, säger hon.

Pantföretag som erbjuder dessa flergångslösningar meddelar till Di att avtalsansökningarna fortfarande trillar in, men att användningen av produkterna är låga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047