23948sdkhjf

Två Michelin-stjärnor direkt för Daniel Berlin – en stjärna till tre krogar

Daniel Berlins Vyn i Simrishamn är redan en tvåstjärnig krog. Ytterligare tre svenska krogar, alla hemmahörande i Stockholm, har tilldelats en Michelin-stjärna.

Den årliga Guide Michelin-ceremonin för de nordiska länderna genomfördes på måndagskvällen i Helsingfors. Fyra svenska krogar tilldelades nya stjärnor.

Daniel Berlin stängde ner sin tvåstjärniga restaurang i Skåne-Tranås 2020. Tre år senare var han tillbaka med Vyn i Simrishamn på Österlen i det som han själv beskrivit som sin sista stora satsning. Nu kan han återigen stoltsera med att driva en tvåstjärnig krog. 

Att gå direkt till två stjärnor är ovanligt, konstaterar Guide Michelin. 

”Hans matlagning visar en koppling till regionen, med noga anskaffade lokala råvaror som utgör en stor del av menyn. Detta används i kombination med bevarade element och ett berg av teknisk skicklighet för att leverera modigt smaksatta rätter som ger en riktig punch”, framförs det i motiveringen.

En annan välkänd herre i sammanhanget är Mathias Dahlgren. ”Den mest exklusiva restaurangen jag någonsin skapat”, sa stjärnkocken inför invigningen av Seafood Gastro i augusti 2023. Nu har lyxkrogen på Grand Hôtel i Stockholm tilldelats en Michelin-stjärna.

Restaurangen är den senaste i raden från Mathias Dahlgren som tidigare tilldelats stjärnor för Matsalen och Matbaren. Tidigare i år fick han även utmärkelsen Lifetime Achievement of the Year i Falstaff Nordic Restaurant Guide Sweden. 

– Det är verkligen jätteroligt att Seafood Gastro fått en stjärna. Det är ett bevis på att det hårda arbete och den passion som vårt team levererar varje dag ger resultat. Ambitionen med Seafood Gastro är att visa upp unika akvatiska råvaror och ta med våra gäster på en ny gastronomisk upptäcktsresa, säger Mathias Dahlgren i en pressmeddelande från Grand Hôtel.

I köket på Seafood Gastro återfinns Staffan Naess och Jonas Hedenqvist.

Ytterligare två svenska krogar tilldelas en stjärna. Även de återfinns i huvudstaden. Det är Ludwig Tjörnemo och Michael Anderssons Celeste och Dashi, som drivs av Harry Jordås and Nathan Turley. Dashi blir därmed Stockholms andra japanska restaurang med en Michelin-stjärna.

Två nordiska krogar kvalificerade sig i år för tre stjärnor. Det är Jordnær i norra Köpenhamn och Re-Naa i norska Stavanger. 

Guide Michelin delar också ut gröna stjärnor. Ingen svensk restaurang fick en sådan stjärna i år, men sju har erhållit en sedan tidigare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078