23948sdkhjf

Krogkonkurserna minskar – ”Visar på ekonomisk optimism”

Första gången som konkurserna i Sverige minskar sedan juli 2022. Trendbrottet allra tydligast inom hotell- och restaurangbranschen där konkurserna minskar för andra månaden i rad.

För första gången på nästan två år minskar konkurserna i Sverige. Enligt statistik från kreditinformationsföretaget, UC, minskade konkurserna totalt med 4 procent i juni jämfört med samma månad förra året. För hotell- och restaurangbranschen handlar det om en minskning med hela 38 procent.

– Äntligen, nu vänder det, kommenterar UC:s vd Gabriella Göransson.

Sett till årets första sex månader var konkurserna 40 procent högre än under samma period i fjol, men junisiffrorna indikerar ett trendbrott som kunde skönjas inom hotell- och restaurangbranschen redan i maj. Krogkonkurserna minskade i juni med hela 38 procent jämfört med samma månad förra året, vilket är den största minskningen bland landets tio största branscher.

– Det är mycket positivt att se att konkurserna inom hotell- och restaurang minskar för andra månaden i rad. Det visar på en ekonomisk optimism hos hushållen och att det finns några kronor extra i plånboken att spendera på annat än det nödvändiga.

Enligt Gabriella Görnasson är den minskning som nu syns i konkursstatistiken en tydlig indikation på att alla de politiska åtgärder som vidtagits under våren, inklusive Riksbankens räntesänkning i maj, fått positiva effekter på svenskt näringsliv.  

– Vi har en bit kvar innan vi kommer att få uppleva ett ekonomiskt normalläge igen men nu är vi på rätt väg.

501 hotell- och restaurangbolag gick i konkurs under det första halvåret, en 30-procentig ökning jämfört med samma period 2023. Men ökningen hade varit ännu större utan vändningen de två senaste månaderna. I juni 2023 registrerades 97 restaurangkonkurser, ett år senare stannade siffran på 60. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047