Roy Fares Mr Cake står på flera ben – ”Alltid haft stora drömmar”
Det USA-inspirerade bageri- och konfektyrföretaget Mr Cake expanderar med e-handel och samarbete med dagligvaruhandeln. Men tillväxt för expansionens egen skull är inget för den prisbelönte medgrundaren Roy Fares som inte vill tappa kontrollen över varför företaget startats.
Det var kärleken till det söta som fick kokboksförfattaren, programledaren och framförallt bagaren och konditorn Roy Fares att öppna sitt första kafé tillsammans med Mattias Ljungberg 2017. Kaféet öppnade i A House, före detta Arkitekthögskolan på Östermalm i Stockholm.
– Jag hade alltid drömt om att driva ett eget kafé och när vi startade, där och då några år före pandemin, introducerade vi något nytt som inte funnits i kafé-Sverige tidigare, berättar Roy Fares.
Konceptet beskrivs enkelt som ”more is more” där amerikansk bagerikultur möter det svenska fikat. På företagets hemsida bläddrar man runt bland de vackra och ganska oortodoxa bakverken som gör att snålvattnet rinner.
– Ögonen ska också ha sitt, konstaterar Roy Fares som hittat mycket av inspirationen från resor i USA. En annan inspirationskälla är Mellanöstern med ingredienser som rosenvatten, pistagenötter och apelsinblommor.
– När jag vann tävlingen ”Årets konditor” 2010 hade jag bakat en tårta med bland annat pistage, persika och apelsinblommor. Det blev uppskattat.
Fares och Ljungberg drev verksamheten tillsammans fram till 2021. Två år tidigare hade de öppnat sitt andra Mr Cake-kafé med intilliggande bageri vid Stenpiren i centrala Göteborg. Vad som hände sedan är oklart då Mattias Ljungberg lämnade för att satsa på klassiska Tössebageriet på Östermalm. Separationen ska ha föregåtts av att delägarna ”såg på saker på olika sätt”.
– Allt gott tar slut en dag, jag vill bara minnas det bästa och det finns inget agg mot någon. Det är inte mycket mer än så egentligen.
Efter Mattias Ljungbergs sorti klev den operativa chefen Peggy Fagergren, med en bakgrund från den expansiva kafé- och bagerikedjan Gateau, in som ny delägare.
Den nya ledarduon öppnade ytterligare två Mr Cake-kaféer 2024; en i Moodgallerian i Stockholm samt en i köpcentrumet Femman i Göteborg. Nu tycker Roy Fares att han är nöjd med kafé-expansionen, tills vidare.
Med profilen för Mr Cake som ett citykoncept, där han uppger sig brinna för levande stadskärnor, är han dock fortfarande öppen för nya förslag och lösningar.
– Bageribranschen ligger kanske ett steg efter mat- och restaurangbranschen. Men det börjar att nå oss också nu, med kundkrav och nya trender, enkelhet, hur vi ska jobba med fina råvaror och göra det bästa av varje produkt och var vi ska finnas. Man ska aldrig sluta vara nyfiken, det är viktigt.
Ett av Mr Cake-koncernens ben är även konditorverksamheten med produktion av dessertsåser, efterrättstillbehör och hantverkschoklad. På hemsidan finns möjlighet till beställningar och enligt Roy Fares levererar företaget idag till hela Sverige samt Finland.
– Tyvärr måste vi begränsa oss till produkter med en viss hållbarhet och hållfasthet som fungerar att frakta, konstaterar Roy Fares som även inlett ett samarbete med dagligvarukedjan Ica.
Efter premiären på Ica Kvantum Munkebäck i östra Göteborg erbjuds nu produkter som strössel, chokladkakor och småkakor samt såser för dessertkreationer i cirka 17 Ica-butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Med en omsättning på cirka 70 miljoner kronor, över 110 personer på lönelistan, fyra kaféer med två anslutna bagerier samt konditorverksamhet uppfattar Roy Fares ännu inte att Mr Cake är en kedja. Entreprenörskap är heller inget som man är född till, tycker han. Det är något som man måste lära sig.
– Jag har alltid haft stora drömmar, både realistiska och orealistiska. Med duktiga medarbetare fortsätter man ständigt att utvecklas som företagare också. Att tycka att det fortfarande är roligt och inte glömma varför man en gång startade är en viktig bas för framtida tillväxt.
Som andra konsumentnära branscher har även kafénäringen tagit stryk under senare tid. Efter covidpandemin följde en lågkonjunktur som fortsätter att påverka. Roy Fares ser positivt på framtiden även om han framhåller att lågkonjunkturen påverkat mer än innesittartrenden under pandemin.
– Då hade folk fortfarande pengar, man sparade och valde att spendera dem på begränsade men utvalda köp och aktiviteter. Nu är det annorlunda även om man faktiskt kan få en bra fika som kostar mindre än en hundralapp, säger Roy Fares.