Mediehus bakom grön krogsatsning i Gamla stan

– Bacchi Syre är en ny typ av grön mötesplats där samtal och debatt möter god mat och dryck, säger entreprenören Lennart Fernström, vd och chefredaktör för Mediehuset Grön Press, som ger ut tidningarna Syre, Global, Fempers och Landets Fria Tidning.
I de lokaler vid Järntorget i Gamla stan i Stockholm, där showkrogen Bacchi Vapen huserade under många år, återfinns nu Bacchi Syre. På de tre våningsplanen finns ett kafé, två restauranger och fyra barer och dessutom samtalsscener, coffice, arbetsplatser, eventutrymmen, konstgalleri och en liten butik med hållbara varor.
– Vi vill att Bacchi Syre ska vara en scen för människor och rörelser som kämpar för ett annat samhälle – för miljö, global solidaritet, djurrätt, antirasism, feminism, hbtq, basinkomst, demokrati, omställning, fri- och rättigheter och fred, säger Lennart Fernström.
All mat som serveras är 100 procent växtbaserad. Till maten kan gästerna dricka ekologisk öl och naturviner.
På Restaurang Syre är Jonas Thuresson är kökschef. Han har tidigare varit på Fröjdas i Hammarby sjöstad tillsammans med Olivia Hellmouth som nu är souschef på Restaurang Syre. Konceptet är social dining med mat som beskrivs som en mix av Mellanösterns kryddiga kök, svenska ekologiska råvaror och det franska kökets gastronomiska elegans.
– Jag minns första gången jag på allvar började laga växtbaserad restaurangmat och fick en wow-upplevelse. Jag kände direkt att det var matlagning på riktigt. Att ta något så enkelt som en grönsak och göra något elegant av det – det var magiskt. I dag är det inte så många restauranger som är helt veganska. Det är utmanande och kul att vara nischad för det triggar oss att vara riktigt bra på det vi gör, säger Jonas Thuresson.
Bacchi Syres andra växtbaserade krog, Restaurang Öur, hämtar sin inspiration från Norrland. Den ligger två trappor ner i källarvalvet och drivs av Andréa Sunna, som närmast kommer från Restaurang Himlen där hon varit kökschef.
Bacchi Syre smygöppnade den 7 april och har sedan successivt utökat verksamheten.
Artikeln är en del av vårt tema om Öppning.