Kollektivkrogen ska få syskonkrog i Stockholm
I augusti 2022 öppnade Kollektivkrogen i Malmö. Nu ynglar den originella krogidén av sig till övriga storstäder. Men i Stockholm får de 50 delägarna betala mer än de gjorde i Malmö, skriver Sydsvenskan.
Kollektivkrogen är en restaurang med ovanligt många delägare, i dag delas ägarskapet av 80 personer.
Allt började med att en idé föddes hos Ola Rasmusson på Kungsgatans kafé i Malmö. Hans idé var att starta en krog ägd av 50 delägare som alla drömt om att driva en krog, men som har andra jobb som sin huvudsysselsättning och därför bara kan arbeta i restaurangen en eller ett par gånger i månaden.
Delägarskapet blev snabbt fulltecknat och Kollektivkrogen kunde snart öppna på Rundelsgatan.
Sedan dess har det, enligt Ola Rasmusson, kommit många förslag om att starta Kollektivkrogen i fler städer. Jesper Ferngård, vän till Rasmusson, är redan i färd med att starta en liknande verksamhet i Stockholm där även Kollektivkrogens medgrundare Peter Bengtsson bor numera.
I Malmö räckte det med 35 000 kronor i insats för delägarskap. Det gör det inte i huvudstaden där allt är dyrare. Och när de väl fått ihop 50 delägare börjar jakten på en lokal.
– Vi kör samma koncept, men vi tar 50 000 kronor per delägare istället för 35 000. Samtidigt bygger hela konceptet på att vi får till ett bra samarbete med en fastighetsägare för det är orimligt att köpa en ny krog idag i Stockholm, säger Ola Rasmusson till Sydsvenskan.
Även i Göteborg finns planer. Närmare bestämt i Mölndal, där ett gäng vill omvandla en ostbutik till en kollektivkrog.
– Och detta har gjort att vi har behövt tänka igenom vad en kollektivkrog är egentligen, så vi har skrivit ett manifest. Kan man följa det, så har vi sagt att vi kan samlas under samma namn och kanske hälsa på varandra och byta erfarenheter. Kanske även tillsammans förhandla med leverantörer, säger Ola Rasmusson.
I det nyskrivna manifestet framgår bland annat att Kollektivkrogen ska bygga på ideellt arbete, lust och passion, men också vara ett socialt experiment som möjliggör för folk att genomföra sina drömmar. Men det ska också vara en restaurang med en rimlig prisnivå och utan vinstmaximering.
Artikeln är en del av vårt tema om Etablering.