26 finalister klara för Restauranggalan 2009
Blir det restaurang Trio i Malmö som blir Årets Krog? Och bärgar Sorunda Grönsakshandel priset som Årets Leverantör? Nu har juryn släppt finalisterna till priserna som delas ut på Restauranggalan 2009.
Nu är alla finalister klara till årets största fest för restaurangbranschen: Restauranggalan .
Det är en jury på 30 branschkunniga personer som står bakom priserna på Restauranggalan, nu har de enats om två finalister i varje kategori. Vilka som vinner avslöjas den 2 november på Grand Hôtel i Stockholm.
– Det är andra året vi arrangerar Restauranggalan och vi har märkt en stor skillnad mot premiäråret. Fler nomineringar har strömmat in, sammanlagt nästan 200, och en stor del av branschen sluter upp i år igen för att fira vinnarna den 2 november, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.
Tre priser är nya för i år. Årets Förnyare, som fått en egen jurygrupp, Årets Leverantör, som utses genom en enkät till en panel på ca 300 krögare och Årets Servitör, som avgörs genom en tävling samma dag som galan.
Finalister Restauranggalan 2009
Årets Hälsorestaurang
• Matdistriktet, Stockholm
• Skanörs Hotell Spelabäcken, Skanör
Journalisternas Kock
• Tom Sjöstedt
• Paul Svensson
Årets Framtidslöfte
• Emma Erlandsson, 19 år, kock på PM & Vänner, Växjö
• Niklas Lövgren, 22 år, chefssommelier Le Rouge, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.
Årets Smaksättare
• Restaurang Asien, Malmö
• Marie Laveau, Stockholm
Årets Barkoncept
• F/L cocktailbar (Restaurang Frantzén-Lindeberg), Stockholm
• Kåken (Restaurang 1900), Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille.
Årets Sommelier
• Bodil Andersson, Långbro Värdshus, Stockholm
• Hanna Oleträ, Villa Tottebo Åre
Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen.
Årets Krogmiljö
• Lydmar Hotel, Stockholm
• Familjen, Göteborg
Årets Medvetna Krog
• Ängavallen, Vellinge
• Skebo Herrgård, Skebobruk
Årets Leverantör
• Johan & Nyström, Tullinge
• Grönsakshallen Sorunda AB, Stockholm
Årets Förnyare
• Bakfickan Djuret (Restaurang Leijontornet), Stockholm
• Skebo Herrgård, Skebobruk
Årets Matsalsteam
• Mathias Dahlgren, Matbaren, Stockholm
• Rolfs Kök, Stockholm
Årets Krögare
• Magnus Lindström & Per Blomqvist, Swedish Taste, Göteborg
• Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö
RS Hederspris
• Vinnaren avslöjas på Restauranggalan.
Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening.
Årets Krog
• Mathias Dahlgren, Matsalen, Stockholm
• Restaurang Trio, Malmö
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.
Tävlingen Årets Servitör hålls på förmiddagen den 2 november och en vinnare bland sex semifinalister kommer att koras under galan. Separat pressmeddelande med semifinalister kommer att skickas ut under vecka 43.
Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.