Nu startar Kock-EM

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Idag den 10 maj startar Kock-EM, Bocuse d´Or Europe, i Budapest. För Sverige tävlar Alexander Sjögren och han går ut i morgon. Målet är att kvalificera sig till Bocuse d´Or, Kock-VM, i Lyon i Frankrike i januari 2017.

Idag tisdag den 10 maj startar Bocuse d´Or, Kock-EM, i Budapest och för Sverige tävlar Alexander Sjögren med sin coach Jonas Lundgren. I ett halvår har de tränat på tävlingsrätterna som ska ta det svenska teamet till VM i Lyon i januari 2017. Alexander tävlar den 11 maj med tävlingens sista starttid klockan 10:00. Cirka klockan 18:00 vet vi hur det har gått.

På fem timmar och 35 minuter ska de båda tävlingsrätterna tillagas för 14 personer och presenteras för två olika jurygrupper; en för fiskrätten och en för kötträtten. Huvudråvaran för fisk är odlad stör och köttråvaran är höft och sadel av kronhjortskalv med ursprungsland Ungern. Alexander har siktet inställt på en pallplacering men klarar sig vidare till Bocuse d´Or i Lyon om han kommer bland de elva främsta. Totalt i Budapest tävlar 20 kockar och konkurrensen är hårdare än någonsin.

– Jag har förberett mig minutiöst både rent konkret med tidsupplagningar och förfining av rätterna, men även mentalt. Nu gäller det att nerverna håller, att inget går fel och att jag faktiskt lagar den godaste maten i Europa, säger Alexander Sjögren, som utsågs till Sveriges representant till Bocuse d´Or i september 2015.

Sveriges satsning i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, är stor. Visionen är att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Satsningen har gett en rad framgångar med pallplaceringar för bland andra Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Mathias Dahlgren. Samtidigt ökar konkurrensen för varje år vilket sätter allt högre press på vår svenska representant.

– Som ett steg i utvecklingen och för att möta konkurrensen lät vi i år bygga ett tävlingskök till Alexander Sjögrens träning. På detta sätt har han och teamet kunnat träna in varenda rörelse och moment inför tävlingsdagen, säger Henrik Norström, President för Svenska Bocuse d´Or Akademien.

För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delar, däribland presentation och organisation. I år samarbetar Gastronomi Sverige med glaskonstnärerna och bröderna Matti och Simon Klenell, som ansvarar för designen av presentationen och uppläggningsfatet.

Tävlingen går att följa på http://www.bocusedor.com/en


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Boulebar med ny delägare

Investeringsbolag går in som ny delägare Pied Tanca Group.

KFC har stora kycklingproblem i Storbritannien

Fler än 500 av 900 Kentucky fried chicken-restauranger i landet har tillfälligt stängt på grund av leveransproblem.

Äggröra hos Preem

Snart påbörjas Trocadero-flytten

I maj förra året stod det klart att Spendrups tar över all tillverkning av den klassiska läskedrycken Trocadero. Nu är det snart dags för en av licenstillverkarna att trappa ner – och ersätta produktionen.

Linnea & Basilika öppnar nytt

De tävlar i Årets bagare

Nyhetsbrev

Karma till Storbritannien

Arkiv

Woki in - Satori ut

Efter första etableringen i Göteborg öppnar asiatiska restaurangkonceptet i Malmö i sommar.

Provsmakning inför Food Tech

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades när Food Tech bjöd på en provsmakning inför eventet i mars. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens hållbara mat.

Juicekedja till Linden

Sibylla öppnar nytt i Västerås

Käk hos Circle K

Bensinstationskedjan lanserar Petters och Käks ”Håll-käften”-burgare på 295 fullservicestationer i Sverige.

Flygplatsfika hos Arket

Mat viktig del i omdaning av NK

Varuhuset i Stockholm bygger om och ut och lägger också fokus på mat och det dukade bordet.

Fler bagare behövs

Brämhults bantar förpackning

Bowls i Umeå

Tidigare Arla-bageri köps upp igen

Max fortsätter satsa i Norge

Max Burgers har öppnat på Stavanger flygplats. 40 till 50 restauranger ska öppna i Norge inom tio år.

Semmelkriget vill inte ta slut

Har du koll på alla olika varianter inför fettisdagen?

Årets köpmän korade

De plockade hem priser vid Reitan Conveniences årliga riksmöte.

Duni köper förpackningsbolag

Ikea-köttbullarna får ny kompis: Tysk växtlasagne

Möbeljätten fortsätter satsningen på hållbar mat och lanserar en lasagne där proteinet kommer från havre och gula ärter.

Han blir vd för Ingelsta Kalkon

Premiär för Eataly

Gateau till Finland

Rätt musik ökar försäljningen

Food for Progress rekryterar från Krav

Tid för te

Chokladkafé satsar på franchise

Snart dags för Fast Food Awards

Paulig investerar i kaffe-startup

Kafékedja till Sydostasien

E-handel för B2B halkar efter

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Här är årets ”udda” semlor

Sänd till en kollega

0.81