Finalister i Nyskaparstipendiet

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Juryn har sagt sitt. Tio nominerade producenter har blivit tre, som nu går vidare till finalen i Menigos Nyskaparstipendiet 2016. De tre är Gettergoda mejeriprodukter, Göteborg, Hällestad svamp och Säby Gård på Ingarö.

Juryn, med representanter från olika delar av restaurangbranschen, har sammanträtt och utvärderat det nominerade i årets upplaga av Nyskaparstipendiet. Nu är tre nyskapande producenter utvalda att gå vidare till finalen den 1 juni.

– Vi hade tio riktigt bra kandidater i år, men i slutändan är det bara tre som går vidare till finalen, säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo och en av juryns medlemmar.

De tre finalisterna som nu går vidare till finalen på restaurang Hjerta den 1 juni är, utan inbördes rangordning, Gettergoda mejeriprodukter, Hällestad svamp och Säby Gård på Ingarö.
Gettergoda mejeriprodukter, Göteborg har gjort något få andra har vågat sig på – att använda getmjölk till glass. Getmjölken ger en annorlunda smak och har en lägre fetthalt, som ändå ger en krämig och fyllig produkt. Den är också ett naturligt alternativ för den som är känslig mot laktos eller allergisk mot komjölk.

Hällestads svamp, Hällestad har börjat odla svampsorter som annars mest hörts om i andra delar av världen. Champinjon kompletteras med pioppino, shimeji och kejsarhatt. Dessutom är odlingen ekologisk – ytterligare en nisch som få mutat in tidigare.

På Säby gård, Ingarö, är olja så mycket mer än bara olja. De olika smakerna som framställs har alltid nya nyanser och experimentlustan verkar inte ha några gränser. En olja som smakar pepparrot? Inga problem. Ofiltrerad olja och nya nischer för rapsoljan är vardagsmat på Säby.

– Vi har haft en otrolig bredd bland nomineringarna, både vad gäller produkttyper och geografisk spridning. Det är tydligt att hela Sverige kokar av nyskapande initiativ, vilket bådar gott för svensk gastronomis fortsatta utveckling, avslutar Thomas Palmqvist.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15