23948sdkhjf

Undvik kyckling från Thailand menar Världsnaturfonden

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Nu har WWFs Köttguiden 2016 kommit. Guiden visar att konsumenter bör välja bort det importerade kycklingköttet och att det svenska köttet faller väl ut i guidens bedömningar men både LRF och Svenskt Kött menar att guiden inte tillräckligt mycket tar hänsyn till skillnaden mellan svenskt och utländskt kött.

I årets Köttguide från WWF finns en rad nyheter och förändringar. Ett femte kriterium antibiotika kompletterar de fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat. Tillsammans ger kriterierna en samlad bedömning om köttet eller annat proteinlivsmedel får grönt, gult eller rött ljus i köttguiden.

– I många länder är det tyvärr fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens. Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat på WWF.

Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. En för frikostig antibiotikaanvändning kan leda till att bakterier blir resistenta mot fortsatt behandling och att mediciner till såväl människor som djur förlorar sin effekt.

I årets Köttguide visas att importerat EU-ekologiskt kött i många fall inte lever upp till grönt ljus. Det svenska EU-ekologiska köttet får en högre bedömning tack vare de mer omfattande djurvälfärdskraven som finns i Sverige.

Flera nya vegetariska och veganska produkter har också förts in i årets köttguide. Alla proteinlivsmedel från växtriket får grönt ljus och är bra alternativ för en hållbar och hälsosam kost.

Både LRF och Svenskt Kött välkomnar att antibiotikaanvändning är med som ett kriterium men båda tycker att guiden har brister. LRF saknar tydliga signaler till konsumenterna att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatutsläpp per kg nötkött, griskött eller kyckling men hamnar ändå inom samma spann som importerade produkter i guiden. Det gör det omöjligt för konsumenten att se att det är skillnad i utsläpp på svenskt och importerat. Guiden missar därför målet med enkla riktlinjer till konsument.

– Det är skillnad på kött och kött. Vårt råd till konsumenten är därför enkelt – när du äter kött, välj svenskt så hamnar du rätt, säger Åsa Odell, vice ordförande LRF och ordförande i LRFs köttdelegation.
– Det är rätt att WWF äntligen inkluderar antibiotikaförbrukningen, säger Åsa Odell, eftersom det är ett mycket bra sätt att mäta hur djuren mår. I Sverige har vi lägst användning av antibiotika i hela EU.

– Svenskt kött framstår som det naturliga valet när jag läser guiden, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av antibiotika.

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus i Köttguiden. Övrigt svenskt kött får gult medan importerat nötkött och griskött får rött ljus.
– Köttguiden är fortfarande för trubbig och ger inte hela bilden. Den tar inte hänsyn till att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatpåverkan men hamnar ändå inom samma spann som det importerade köttet i guiden, säger Elisabet Qvarford.

– Vi delar Köttguidens uppmaning att äta bättre kött, med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden, säger Elisabet Qvarford.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Nyhetsbrev

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Arkiv

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.096