Undvik kyckling från Thailand menar Världsnaturfonden

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Nu har WWFs Köttguiden 2016 kommit. Guiden visar att konsumenter bör välja bort det importerade kycklingköttet och att det svenska köttet faller väl ut i guidens bedömningar men både LRF och Svenskt Kött menar att guiden inte tillräckligt mycket tar hänsyn till skillnaden mellan svenskt och utländskt kött.

I årets Köttguide från WWF finns en rad nyheter och förändringar. Ett femte kriterium antibiotika kompletterar de fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat. Tillsammans ger kriterierna en samlad bedömning om köttet eller annat proteinlivsmedel får grönt, gult eller rött ljus i köttguiden.

– I många länder är det tyvärr fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens. Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat på WWF.

Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. En för frikostig antibiotikaanvändning kan leda till att bakterier blir resistenta mot fortsatt behandling och att mediciner till såväl människor som djur förlorar sin effekt.

I årets Köttguide visas att importerat EU-ekologiskt kött i många fall inte lever upp till grönt ljus. Det svenska EU-ekologiska köttet får en högre bedömning tack vare de mer omfattande djurvälfärdskraven som finns i Sverige.

Flera nya vegetariska och veganska produkter har också förts in i årets köttguide. Alla proteinlivsmedel från växtriket får grönt ljus och är bra alternativ för en hållbar och hälsosam kost.

Både LRF och Svenskt Kött välkomnar att antibiotikaanvändning är med som ett kriterium men båda tycker att guiden har brister. LRF saknar tydliga signaler till konsumenterna att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatutsläpp per kg nötkött, griskött eller kyckling men hamnar ändå inom samma spann som importerade produkter i guiden. Det gör det omöjligt för konsumenten att se att det är skillnad i utsläpp på svenskt och importerat. Guiden missar därför målet med enkla riktlinjer till konsument.

– Det är skillnad på kött och kött. Vårt råd till konsumenten är därför enkelt – när du äter kött, välj svenskt så hamnar du rätt, säger Åsa Odell, vice ordförande LRF och ordförande i LRFs köttdelegation.
– Det är rätt att WWF äntligen inkluderar antibiotikaförbrukningen, säger Åsa Odell, eftersom det är ett mycket bra sätt att mäta hur djuren mår. I Sverige har vi lägst användning av antibiotika i hela EU.

– Svenskt kött framstår som det naturliga valet när jag läser guiden, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av antibiotika.

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus i Köttguiden. Övrigt svenskt kött får gult medan importerat nötkött och griskött får rött ljus.
– Köttguiden är fortfarande för trubbig och ger inte hela bilden. Den tar inte hänsyn till att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatpåverkan men hamnar ändå inom samma spann som det importerade köttet i guiden, säger Elisabet Qvarford.

– Vi delar Köttguidens uppmaning att äta bättre kött, med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden, säger Elisabet Qvarford.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Norsk citronläsk retar Coca-Cola

Glada dagar för stadskärnorna

Med fokus på fisk och grönt

Kock- och krögarduo inviger två nya restauranger i Gallerian i Stockholm i oktober.

Så ska Max minska klimatutsläppen

Stureplansgruppen öppnar app-restaurang

Här öppnar restaurangkoncernen konceptet Taqueria med mexikansk snabbmat.

Ännu ett franskt pris till Picadeli

Nyhetsbrev

Årets första hummer näst dyrast

Arkiv

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

Delstaten Oregon har introducerat en ny glasflaska som kan omdefiniera hur öl ska drickas i hela USA. Flaskans hemlighet? Den är standardiserad och kan återanvändas.

Onlinepizzas vd kliver av

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Han ska lyfta fram estniska smaker

Lagunitas gästar Dogfood

Modemärke startar pop up-nattklubb

Ny hos Poppels

Växtbaserat på gourmetnivå

Nu nyöppnar Cassi

Oumph till Pizza Hut

Hon vann Lily Bollinger Award

Hanna Eriksson från Köksbaren i Umeå knep vinsten i årets upplaga av sommeliertävlingen.

Uppgifter: Coca-Cola utforskar cannabis-dryck

Färdiglagat à la Operakällaren

Nätverk med hållbara vinnare - här är finalisterna

Hälsingestintan vill ta in mer kapital

Viking Line förlänger med landslaget

Rederiet förlänger samarbetet med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorlandslaget i ytterligare två år.

De ligger bakom mässa för drycker från Skåne

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Jobb & Karriär
Ny inköpsdirektör på kaffeföretaget

Mikrobryggeri får utökad distribution

Saknad apa dök upp på McDonalds

Svensk ost prisad i Hongkong

Här öppnar Bastard Burgers

Kopparbergs ökar vinsten

Restaurangkedja med tidning

Kafésatsning på gymmet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.452