Undvik kyckling från Thailand menar Världsnaturfonden

| Av Anders Örnevall | Tipsa redaktionen

Nu har WWFs Köttguiden 2016 kommit. Guiden visar att konsumenter bör välja bort det importerade kycklingköttet och att det svenska köttet faller väl ut i guidens bedömningar men både LRF och Svenskt Kött menar att guiden inte tillräckligt mycket tar hänsyn till skillnaden mellan svenskt och utländskt kött.

I årets Köttguide från WWF finns en rad nyheter och förändringar. Ett femte kriterium antibiotika kompletterar de fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat. Tillsammans ger kriterierna en samlad bedömning om köttet eller annat proteinlivsmedel får grönt, gult eller rött ljus i köttguiden.

– I många länder är det tyvärr fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens. Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat på WWF.

Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. En för frikostig antibiotikaanvändning kan leda till att bakterier blir resistenta mot fortsatt behandling och att mediciner till såväl människor som djur förlorar sin effekt.

I årets Köttguide visas att importerat EU-ekologiskt kött i många fall inte lever upp till grönt ljus. Det svenska EU-ekologiska köttet får en högre bedömning tack vare de mer omfattande djurvälfärdskraven som finns i Sverige.

Flera nya vegetariska och veganska produkter har också förts in i årets köttguide. Alla proteinlivsmedel från växtriket får grönt ljus och är bra alternativ för en hållbar och hälsosam kost.

Både LRF och Svenskt Kött välkomnar att antibiotikaanvändning är med som ett kriterium men båda tycker att guiden har brister. LRF saknar tydliga signaler till konsumenterna att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatutsläpp per kg nötkött, griskött eller kyckling men hamnar ändå inom samma spann som importerade produkter i guiden. Det gör det omöjligt för konsumenten att se att det är skillnad i utsläpp på svenskt och importerat. Guiden missar därför målet med enkla riktlinjer till konsument.

– Det är skillnad på kött och kött. Vårt råd till konsumenten är därför enkelt – när du äter kött, välj svenskt så hamnar du rätt, säger Åsa Odell, vice ordförande LRF och ordförande i LRFs köttdelegation.
– Det är rätt att WWF äntligen inkluderar antibiotikaförbrukningen, säger Åsa Odell, eftersom det är ett mycket bra sätt att mäta hur djuren mår. I Sverige har vi lägst användning av antibiotika i hela EU.

– Svenskt kött framstår som det naturliga valet när jag läser guiden, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av antibiotika.

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus i Köttguiden. Övrigt svenskt kött får gult medan importerat nötkött och griskött får rött ljus.
– Köttguiden är fortfarande för trubbig och ger inte hela bilden. Den tar inte hänsyn till att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatpåverkan men hamnar ändå inom samma spann som det importerade köttet i guiden, säger Elisabet Qvarford.

– Vi delar Köttguidens uppmaning att äta bättre kött, med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden, säger Elisabet Qvarford.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119