Flerspråkiga namnskyltar på Axfood Snabbgross

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

För utlandsfödda som driver restauranger blir det nu lite enklare att handla på Axfood Snabbgross. Butikskedjan har infört nya namnskyltar som visar vilka språk personalen talar.

Hiwa Bakhtiyar och hans föräldrar flydde till Sverige 1990. Nu, 27 år senare, jobbar han på Axfood Snabbgross i Solna. Förutom svenska talar han även kurdiska, persiska och engelska. Något som nu visas på namnbrickan.
– Hemma pratade vi kurdiska och från tv:n lärde jag mig persiska som jag i dag också pratar flytande, säger Hiwa Bakhtiyar.

Av de cirka 40 anställda i butiken har i stort sett alla köpt idéen, något som glädjer butikschefen Sandra Holmström.
– Över 85 procent av våra kunder här har utländsk bakgrund och vissa inte pratar inte svenska. För dem är detta oerhört uppskattat, säger hon.

Förutom Hiwa, som pratar kurdiska och persiska, finns medarbetare i butiken som kan spanska, arabiska, finska och tyska. Ja, till och med madinka.
Namnskyltarna ändras i samtliga 22 av Axfood Snabbgross butiker men än så länge finns inga planer på att införa samma koncept på Axfoods övriga butikskedjor.

– Vi börjar med Axfood Snabbgross så får vi se. Det är inte alls omöjligt att vi med tiden utvecklar till fler, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143