”Konsumenter vill göra rätt”

| Av Håkan Johansson | Tipsa redaktionen

Handeln kan hjälpa konsumenten att välja rätt för att samhället ska bli mer hållbart, enligt Anna Lilja, miljöansvarig på Konsumentföreningen Stockholm som är en av delägarna i Coop Sverige.

På ett seminarium om cirkulär ekonomi, arrangerat av Fri Köpenskap i Almedalen, konstaterade hon att undersökningar visar att de flesta kunder vill göra rätt och handla hållbart och miljövänligt.

– Men alla orkar inte ända fram eftersom det är så många andra val som kunderna måste göra. Då kan handeln göra det vi är bäst på; hjälpa konsumenten att fatta rätt beslut genom att exempelvis placera varor i hyllorna på ett visst sätt.

Erik Elivingsson Hedén, vd i konsultföretaget SB Insight, ansåg att företagen inom handeln måste driva på utvecklingen och ligga steget före.

Läs också: Lönsamt med direktkontakt

– Antingen gör man det i dag eller också finns man inte kvar som varumärke om tio år, sade han.

Läs också: Möjligt minska matsvinnet

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, ser frågorna om matsvinn och plast som de största utmaningarna för att kunna uppnå en cirkulär ekonomi där varor återanvänds och slutprodukterna är biologiskt nedbrytbara.

– Plast är den förpackning vi återvinner minst av, och återvinningskvaliteten är också sämst, sade hon.

Mer om: Almedalsveckan


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Wayne´s Coffe till Oman

Efter Saudiarabien och Jordanien följer Oman för det svenska kafékonceptet.

O`Learys till nya marknader

Franchisekedjan öppnar första restaurang på Island i höst och i vår i Baltikum.

Nypremiär för Sibylla

Restaurangen i Viksjö nyöppnar i veckan.

Nu öppnar Gast

Teamet bakom Snickarbacken 7 och Kaffeverket har öppnat nytt vid Spökparken i Stockholm.

Food for Progress rekryterar ny chef

Han kampanjar för Orkla

Livsmedelsjätten fortsätter arbetet mot mobbning i samarbete med Friends.

Han är ny chef hos Lantmännen

Arkiv

Nu kommer årets rosa produkter

O´Learys till Kungälv

Restaurangkedjan öppnar i Kongahälla shopping.

Nu lanseras Södertäljerullen

Kocken Mathias Dahlgren har tillsammans med lokal livsmedelsföretag och projektet Matlust tagit fram en ny maträtt.

Max till Strägnäs

Hamburgerkedjan öppnar i Strängnäs 2019.

Mer mjölkfritt hos Vapiano

Algföretaget knep årets Livsmedelspris

Svensk Fågel i snabbmatsutspel

Clock får nytt liv – igen

Finalisterna i Årets Arbetsplats 2017 utsedda

Här är företagen som tävlar om krogföretagens nya superpris.

Svenskt kaffe till Kanada

Det familjeägda kafferosteriet Löfbergs bildar ett dotterbolag i Kanada.

Ny chef till Arla

Orkla skapar dryckescentrum

Kungen av streetfood

Han tog hem segern i foodtruck-tävling med vegorätt.

Samma deg - ny form

Fortsatt besvikelse för livsmedelsproducenterna

Hornstull med ny dryckesdestination

Soda Nation expanderar på Södermalm med ny butik.

PIZZA-SM Han bakar Sveriges bästa pizza

Wisam Gharzoul från Vezzo Bar e Ristorante i Östersund gick segrande ur striden när finalen av Pizza-SM avgjordes i Göteborg på torsdagen. Årets vinnare menar att pizza ska kännas bra för mage och själ.

Vd-byte hos Duni

Snabbmatsklassiker till Luleå

Kafékedjan lanserar espressokapslar

Reitan snabbar upp digitalt

Reitan väljer buräggsfritt

McDonald's till Ulricehamn

Karma för konferensjätte

Framtidens läskflaska är gjord av trä

Amazon vill sälja ofryst färdigmat

Restaurangerna ökade under juni

Godis kan klassas som nyttigt

Coop öppnar butik med enbart snacks

Sänd till en kollega

0.113