”Konsumenter vill göra rätt”

| Av Håkan Johansson | Tipsa redaktionen

Handeln kan hjälpa konsumenten att välja rätt för att samhället ska bli mer hållbart, enligt Anna Lilja, miljöansvarig på Konsumentföreningen Stockholm som är en av delägarna i Coop Sverige.

På ett seminarium om cirkulär ekonomi, arrangerat av Fri Köpenskap i Almedalen, konstaterade hon att undersökningar visar att de flesta kunder vill göra rätt och handla hållbart och miljövänligt.

Läs också: Lönsamt med direktkontakt

– Men alla orkar inte ända fram eftersom det är så många andra val som kunderna måste göra. Då kan handeln göra det vi är bäst på; hjälpa konsumenten att fatta rätt beslut genom att exempelvis placera varor i hyllorna på ett visst sätt.

Erik Elivingsson Hedén, vd i konsultföretaget SB Insight, ansåg att företagen inom handeln måste driva på utvecklingen och ligga steget före.

– Antingen gör man det i dag eller också finns man inte kvar som varumärke om tio år, sade han.

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, ser frågorna om matsvinn och plast som de största utmaningarna för att kunna uppnå en cirkulär ekonomi där varor återanvänds och slutprodukterna är biologiskt nedbrytbara.

– Plast är den förpackning vi återvinner minst av, och återvinningskvaliteten är också sämst, sade hon.

Mer om: Almedalsveckan


Håll dig uppdaterad med Fast Food Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Burgerkedjan börjar med biokol

Coca-Cola sätter spelare på burken

Starbucks blir råare

Malmöbaserade företaget Get Raw inleder samarbete.

Program GastroNord 24-27 april 2018

Starbucks stänger ner och undervisar

Nedräkning inför Pizza-SM

Nyhetsbrev

Butik och restaurang till Kiruna

Arkiv

Sänkt moms gav inte billigare restaurangnota

Fler än fyrtio nya caféer

Maten blir allt grönare

De svenska hushållen blir allt grönare. Dock bara på vardagar, till helgen vill vi fortfarande äta kött.

De öppnar Sveriges längsta salladsbar

De blev årets Convenience-butik

Härnösandsbutik känd för sina semlor vann pris.

Ta en taco när du landar

Juicekedja till Bromma

De har fått nog av duvorna

Cafékedja i konkurs

Skånska franchisekedjan är satt i konkurs på egen begäran efter att rekonstruktionen misslyckats.

Foodtruck à la Pontus

Cava, burgare och tapas - Här öppnar fyra nya restauranger

Burgerkedjan vill ta över Norden

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Urban Deli stannar på marken

Slutar med flygtransporterad frukt och grönt.

Fyra rätter på fyra minuter på Centralstationen

Snabb avsmakningsmeny i specialbyggd restaurangvagn.

Napolitansk pizza till Piteå

Napolitansk pizzeria öppnar på Östermalm

Efter 45 år – nu lämnar den klassiska korvkiosken Malmö

Beijing8 blir två

Kyparen avskedades – var för ”fransk”

Nu öppnar Jureskogs

Här är de nominerade i Pizza-SM

De öppnar i nytt i Uppsala

McDonalds inför bordsservering

Tre ska bli sju -Taku Taku expanderar

Öl från stammen

VM-korv med namn

Ny grön våg på Max

Sushi Yama öppnar nytt i Norrköping

Sänd till en kollega

0.125