23948sdkhjf

Branschen öppnar dörren till Sverige

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Restaurang-och fastfoodbranschen växer snabbt och erbjuder jobb för många nyanlända. I dag en relativt enkel väg in i det svenska samhället som i morgon kan bli ännu smidigare om vissa hinder undanröjs.

Tidningen RS chefredaktör Lisbeth Rauden hade samlat en rad personer till paneldebatten Rakt in i Sverige på onsdagseftermiddagen i Almedalen.

Här diskuterades hur nyanlända snabbare ska kunna komma i arbete i restaurang- och fastfoodbranscherna, där personalbehoven är stora.

I debatten deltog Alexandra Sjöberg, utvecklingsledare för snabbspår hos Arbetsförmedlingen, Charlotte Welin Zetterlund, HR-chef, Max Hamburgare, Elof Hansjons, kommunalråd (s), Södertälje kommun, där en tredjedel av befolkningen är kristna från mellanöstern, Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister, riksdagsman, (c) Helena Skåntorp, vd, utbildningsföretaget Lernia, Johan Gottberg, krögare, Oliver Mohseni, vd för riskkapitalbolaget Frodas,samt Patrik Karlsson, Arbetsmarknadsexpert, Svenskt Näringsliv

Utgångspunkten för debatten är att restaurangbranschen är en möjlig arena för många arbetssökande nysvenskar, men Lisbeth Rauden framhåller att de så kallade enkla jobben inte är lätta att utföra då de utförs i en komplicerad miljö. De kräver en serviceattityd och förmåga att göra människor glada.

På Max Hamburgare har man lång erfarenhet av att rekrytera brett:

qqVi expanderar och har stora personalbehov och kan inte räkna bort personer som inte helt stämmer med normen. Det som är viktigt är arbetsviljan och glädjen, säger Charlotte Welin Zetterlund..

Visst finns det strukturer som hindrar. Patrik Karlsson på Svenskt Näringsliv påpekar en person som inte har id-papper är svår att anställa, eftersom identiteten är oklar, men han säger också att hela den välmenande apparaten som byggs kring nyanlända försenar inträdet på arbetsmarknaden.

Charlotte Welin Zetterlund framhöll att byråkratin kring unga med tillfälliga uppehållstillstånd innebär utmaningar – det är viktigt att hålla koll på att personens arbetade timmar redovisas rätt – blir det fel riskerar personen att tvingas lämna Sverige.

Södertäljes kommunalråd Elof Hansjons berättar om kommunen där man under lång tid tagit emot nyanlända.

-De unga vi möter när de precis kommit hit har ofta en stark vilja att bevisa vad de kan och de vill lyckas. Glöden kan dämpas en del när de konfronteras med vår tröga mottagningsprocess. Klart det måste finnas regler, men jag förväntar mig att politikerna nu gör reglerna enklare, säger han.

Krögaren Johan Gottberg berättar att han verkligen har försökt anställa nyanlända från Syrien. Efter flera försök gav han upp:

– För att få en nyanländ person med svåra upplevelser bakom sig krävs det en del extra stöd - exempelvis i form av tolkhjälp och psykologhjälp. Det erbjuds inget sådant, säger han.

Oliver Mosheni som driver ett riskkapitalbolag efter lite ovanliga principer. Frodas inriktar sig på mindre företag, företrädesvis i branscher som bankerna inte brukar vara intresserade av. Många av kunderna äger restauranger och snabbmatställen och cirka hälften av hans kunder har bakgrund från andra länder.

qqJag ser egenföretagande som ett alternativ till att söka jobb i Sverige, säger han.

Affärsidén är att hjälpa nyföretagare att etablera sig – för utlandsfödda är byråkratin kring företagandet ännu knepigare än för svenskfödda, och tillgången till expansionskapital är mindre. Frodas tar dessutom en fast lånekostnad, utan förseningsavgifter eller andra krav. Inför investeringsbeslut tittar Frodas på kassaflödet historiskt och gör en prognos utifrån det.

QqDet gör att vi har samma intresse som våra kunder att företaget ska gå bra, säger han.

Förenkling ska kratta manegen för nyanlända. Det är alla paneldeltagare överens om. Om detta ska göras inom befintligt regelverk eller om man bör skrota en större eller mindre del av det är ett tvisteämne.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Arkiv

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

Hantverksbageri till NK Parkaden

En bransch i uppgång

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Ny lunchresturang i Solna

De öppnar restaurang Handelshuset

Välmeriterad duo satsar på fransk bistromat och bakverk i Handelshuset i Saltsjöbaden.

Hjälp oss att utveckla RS Restauranger & Storkök

Delta i vår läsarundersökning.

O´Learys vd kliver av

Efter knappt tre år lämnar Christian Bellander vd-posten. Han får nu styrelsepost i företaget.

En lagledares julbordsfavoriter

På RS Restauranger & Storköks Facebooksida tipsar Svenska Kocklandslagets lagledare Fredrik Andersson om fem julbordsmåsten.

15 koncept till Kungälv

Här är kafé- och restaurangkoncepten som tar plats i Kongahälla Food Hall som öppnar i slutet av mars nästa år.

Tjoget i ny skrud

De förfärvar Fru Hellmans Choklad

Onlinepizza i samarbete med Axfood

Axfood Snabbgross erbjuder e-handel och upphämtning i butik till Onlinepizzas 1 500 matställen.

Kvalitetsfisk köper Danmarks största sushileverantör

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Norsk läsk byter namn efter påtryckningar

Rosen blir Quan

Dansk startup ska utmana restaurangerna

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.133