23948sdkhjf

Livsmedelsverket ratar GMO-märkning

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Märkning av djur som ätit GMO är, dyrt, krångligt och effektlöst.

Efter att ha fått i uppdrag av regeringen att undersöka möjligheterna att införa en obligatorisk märkning av mat som gjorts på djur som ätit genmodifierat foder har Livsmedelsverket dragit slutsaten att en sådan märkning skulle vara dyrt, krångligt och ha liten effekt, det skriver ATL.

Läs också: Inget kryphål för kryp som mat

Eftersom det inte finns några tester som kan bestämma om ett djur ätit GMO eller inte skulle det kräva en tidskrävande och krånglig spårningsprocess som i slutändan skulle innebära en kostnad för livmedelsföretagen.

Samtidigt säger Livsmedelsverket att intresset för en sådan märkning är låg bland konsumentföreningarna och att producentorganisationerna är direkt kritiska.

Genmodifierat fodert i Sverige är dessutom ovanligt och reglerna skulle bara tillämpas i undantagsfall och eftersom EU-kommissionen undersökt och avfärdat förslagen på en gemensam märkning skulle en svensk märkning kunna strida mot reglerna för den inre marknaden när extra krav skulle införas för importerade livsmedel.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Couet och Thureson satsar på mat med bröd

Dos Gringos ut och Manufacture in när matscenen i Ringens köpcentrum förnyas.

Värsta yrkesgruppen att servera

De är bäst på att rädda mat

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Sveriges första rödbetskokeri

Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Restaurangleverantör slutar med tobak

Nyhetsbrev

Sologäster välkomnas till Oaxen

Arkiv

Skånska matprofiler prisade

Restaurang Vollmers utsedd till Årets skånska krog för andra året i rad.

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131