23948sdkhjf

Livsmedelsverket ratar GMO-märkning

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Märkning av djur som ätit GMO är, dyrt, krångligt och effektlöst.

Efter att ha fått i uppdrag av regeringen att undersöka möjligheterna att införa en obligatorisk märkning av mat som gjorts på djur som ätit genmodifierat foder har Livsmedelsverket dragit slutsaten att en sådan märkning skulle vara dyrt, krångligt och ha liten effekt, det skriver ATL.

Läs också: Regeringen vill förenkla hanteringen av vildsvinskött

Eftersom det inte finns några tester som kan bestämma om ett djur ätit GMO eller inte skulle det kräva en tidskrävande och krånglig spårningsprocess som i slutändan skulle innebära en kostnad för livmedelsföretagen.

Samtidigt säger Livsmedelsverket att intresset för en sådan märkning är låg bland konsumentföreningarna och att producentorganisationerna är direkt kritiska.

Genmodifierat fodert i Sverige är dessutom ovanligt och reglerna skulle bara tillämpas i undantagsfall och eftersom EU-kommissionen undersökt och avfärdat förslagen på en gemensam märkning skulle en svensk märkning kunna strida mot reglerna för den inre marknaden när extra krav skulle införas för importerade livsmedel.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Espresso House tar in ärtdryck

Nya kocktävlingar ska fånga upp gymnasieelever

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Brödernas tredje och fjärde restaurang

Planerar att expandera med 20-talet restauranger.

1

Tre nytillskott i kocklandslaget

Inte en enda kvinna i det Svenska kocklandslaget.

Nyhetsbrev

Hon är Ekstedts nya köksmästare

Arkiv

Norska läskproducenten förlorar mot Coca-Cola – igen

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112